ET MARERITT

Nå er det lenge siden jeg har oppdatert bloggen, men det er det en veldig god grunn til det. Dette innlegget er langt, men jeg håper du tar deg tid til å lese. Hadde også satt pris på om du deler dette innlegget for å advare andre ungdommer som har tenkt seg på utveksling. Tenk godt over hvilken organisasjon du velger. 

 Mye har skjedd siden sist. I mars begynte tingene å bli vanskelig hos vertsfamilien samtidig som jeg fikk dårlige nyheter ifm morfars kreftmedisin. Heldigvis skulle mamma, pappa og brødrene mine komme på besøk under ?spring break? slik at jeg hadde noe å se frem til.

Selve galskapen begynte den dagen de skulle komme. Jeg ble skikkelig syk med høy feber og var dårlig. Jeg kjente at det var nødvendig å oppsøke lege. Vertsmor ville ikke ta meg til lege, men bestemte seg for å gi meg antibiotika som opprinnelig var utskrevet til vertsfar. Dette er en alvorlig og ulovlig handling i USA. Jeg var på dette tidspunktet veldig utslitt og hadde behov for noen timers søvn før vi skulle hente familien min på flyplassen. Dette løste vertsmor med å gi meg sovepiller, ikke mindre enn to stykker. Jeg ble fullstendig slått ut.

Da familien min ankom Phoenix flyttet jeg inn på hotellet med dem for å få en liten pause fra  vertsfamilien. Dette var ikke en populær avgjørelse hos vertsmor som er en ekstremt kontrollerende person, og på denne måten følte hun nok at hun mistet den kontrollen. Hun ringte og tekstet meg hele tiden mens jeg var med familien for å sjekke hva jeg holdt på med og om jeg tok antibiotikamedisinen som hun hadde gitt. Den medisinen hadde jeg kastet i det jeg kom til hotellet.

 Det var godt å få prate med mamma og pappa om de siste ukene. De bestemte seg der og da for å sjekke med skolen om hvilke muligheter det var for å dra hjem for å være sammen med mormor og morfar, og for å få samle krefter. Skolen innvilget permisjon for hele april ettersom jeg hadde toppkarakterer, og de så ikke problemer med at jeg kom tilbake i mai for å fullføre eksamen og Graduation.

 De neste dagene forløp greit med en tur til Grand Canyon uten de helt ekstreme overvåkings-sms?ene.

Etter Grand Canyon kom et av de store spenningsøyeblikkene for min del. Mamma og pappa inviterte vertsfamilien min ut på middag for å bli bedre kjent med dem. Ville vertsmor ta seg sammen, eller ville hun være seg selv? Det ble det siste?.. Hun var ikke interessert i å bli kjent med dem, men var veldig opptatt av å vise dem at det var hun som ?eide? meg nå. Under middagen skulle hun absolutt gi meg astmamedisin, men jeg har ikke astmaplager. Jeg hadde vond hals og hoste. Det å ?eie? meg var tydeligvis et viktig punkt for vertsmor. De siste månedene hadde vertsmor hatt samtale med Educatius for å ordne det slik at jeg kunne gå videre på skole der borte. Uten å i det hele tatt involvere meg i dette. Hun ville også ha meg til å gå på sommerskole for å beholde meg lengst mulig i Phoenix.

 Etter middagen bestemte vi oss for å informere vertsfamilien om at jeg skulle dra hjem til Norge i fire uker. Jeg var veldig spent på hvordan reaksjonen ville bli, så jeg hadde allerede vært og hentet passet mitt slik at det var trygt hos meg.

 Vi fylte ut skjema med avreisedato til Norge og returdato (30. april) til Phoenix. Dette ble signert av skolen, koordinator, vertsmor, pappa og meg. Jeg var så heldig å få plass på samme flyet hjem som resten av familien.

 Hjemme i Norge var det vanskelige dager. Jeg slet med å sove og å være alene hjemme. Det ble mye tid sammen med familien.

Bare noen dager etter at jeg kom hjem tok vertsmor kontakt og begynte å tulle med returdato. Pappa svarte henne tydelig at hun måtte tro på det jeg sa og forholde seg til det.

Vi tok kontakt med Eksplorius om å få bytte vertsfamilie. To fantastiske familier sto klar til å ta imot meg. Begge to har vært der for meg hele dette skoleåret. Vet ikke hvordan jeg skulle klart meg uten dem. Det ble bestemt at jeg skulle flytte inn til Laurel og Mike hvor Karianne også bor. Både Eksplorius og Educatius godkjente dette.

 Vertsmor ble informert og begynte å lage problemer. I påsken kom hun med alvorlige beskyldninger mot Karianne. Vi var alle i sjokk over hva den damen kunne finne på. Beskyldningene var helt grunnløse og useriøse. Karianne motbeviste dette enkelt.

Etter dette hørte vi ikke mer fra vertsmor og jeg begynte å glede meg til å reise tilbake til Phoenix for å avslutte skoleåret. Nå gjenstod prom, finals og Graduation.

Jeg reiste til Phoenix som avtalt 30. april og ble møtt av gode venner og ny vertsfamilie. Mom og dad kjente jeg godt fra før og følte meg hjemme med en gang.

 Prom var vellykket og det ble lagt ut bilder på FB. Lite visste jeg om hvordan vertsmor fulgte med på alt jeg gjorde. Nå begynte marerittet for fullt. Det tikket inn SMS?er til en venninnes vertsmor med spørsmål om hvor jeg befant meg, og om hun var klar over at jeg var utestengt fra utvekslingsprogrammet?

 Videre viste det seg at min gamle vertsmor hadde ringt skolen og utgitt seg for å fortsatt være vertsmor for meg, og ga falsk informasjon om min returdato. Hun fortalte skolen at jeg hadde kommet tilbake til Phoenix en uke tidligere, men hadde skulket denne uken. Denne uken og noen dager etter at jeg var kommet tilbake hadde hun full tilgang til min skoleprofil på nettet. For å få denne tilgangen så må hun ha fått tak i mitt personlige passord som jeg har hatt i mine personlig saker.

 Første dag på skolen etter returen til Phoenix fikk jeg beskjed om at jeg ikke fikk delta på Graduation. Vertsmor hadde tatt kontakt med flere lærere for å forvisse seg om at jeg ble satt ned i karakterer pga fraværet hun løy om. Jeg skjønte ingenting, skolen hadde jo godkjent fraværet mitt og karakterene skulle fryses til jeg var tilbake. I USA er karaktersystemet helt annerledes enn i Norge.

 

 Engelsklæreren min kunne informere om at jeg var blitt oppført med en ukes ulovlig fravær ettersom profilen min var åpnet. Når han skjønte at dette ikke var riktig gikk han inn og slettet fraværet. Nå fikk vi bekreftet at vertsmor fulgte med på hva som skjedde rundt meg. Umiddelbart etter at fraværet var slettet så ringte hun engelsklærereren og lurte på hvorfor han dekket opp for meg? Hun opplyste at jeg var utestengt fra programmet. Jeg ble livredd. Det skremte meg når jeg så hvordan hun gikk inn for å ødelegge resten av skoleåret mitt. Jeg måtte endre passord på skolebruker, FB og mail.

 

 Redselen ble ikke mindre når vi forsøkte å kontakte Explorius hjemme i Norge, eller Educatius i USA. Da oppdaget vi at de ikke var interessert i å høre på meg i det hele tatt. De begynte å forsvare vertsmor, som ikke lenger var min vertsmor. Mamma og pappa la press på Explorius for å få dem til å skjønne alvoret i situasjonen. Her borte ble jeg oppsøkt av ledelsen i Educatius som fortsatte å forsvare vertsmor. De ga tydelig utrykk for at vi studenter ikke har en stemme for å bli hørt. Vi er barn....

 

 Nå gikk det opp for meg at jeg var ganske alene her borte (bortsett fra min nye vertsfamilie som jeg kaller Mom and Dad, og gode venner). Jeg spurte lærereren i rettslære om hva jeg burde gjøre. Han rådet meg til å gå og få innvilget et besøksforbud, en såkalt Order of Protection mot vertsmor. Da ville hun ikke kunne forfølge meg eller prøve ytterligere å ødelegge skolen for meg. Dad kjørte meg til retten og jeg fikk forklart meg til dommeren der, under ed, skremmende opplevelse for lille meg. Det som var litt greit var at jeg hadde bare fortalt en liten del før jeg fikk innvilget Order of Protection, og at dommeren unnskyldte at jeg måtte oppleve slikt når jeg var en utvekslingsstudent. Videre var det å kontakte politiet slik at de kunne overlevere begjæringen. Det gikk ikke ettersom vertsmor var bortreist og dette er et dokument som må overleveres direkte fra politiet til den det gjelder.

 

 Explorius ble informert tydelig om utviklingen i saken. Pappa hadde timelange telefonsamtaler og et utall med mailer til dem for å få dem til å begynne å reagere og å få satt en stopper for vertsmor. Dette medførte bare en rekke slag i ansiktet hvor både Explorius og Educatius gang på gang bekreftet at de ikke tar ansvar når studententene kommer i en uforskyldt vanskelig situasjon.

 

 Nå var det gått en uke uten at organisasjonene gjorde noe som helst. Bortsett fra at det dukket opp en mail fra Educatius hvor de bekreftet at de ikke trodde på meg. Pappa informerte Explorius om at besøksforbudet ikke var overlevert, og at Educatius ikke trodde på meg. De kunne tatt en telefon til skolen så hadde de fått bekreftet min historie.

 

 Mamma og pappa så ingen annen mulighet enn å reise bort. Jeg var utslitt, livredd og hadde egentlig lyst å bare gi opp hele greia. Billetter ble bestilt, og plutselig kom det mail fra Explorius med beskjed om at vi måtte bare gi beskjed om det var noe de kunne gjøre for å hjelpe. De neste dagene fikk både jeg, mom og dad flere telefoner fra Educatius hvor det var tydelig at de vernet om vertsmor og ville ha oss til å stoppe besøksforbudet mot vertsmor.

 

 Søndag 12. mai kom mamma og pappa. Fantastisk å se dem igjen selv om det bare var en og en halv uke siden sist. Det føltes som et år. De skulle være en uke for å støtte meg, prøve å få møte med skolen og Educatius. Mandag morgen våknet vi til en lang mail fra Explorius med beskjed om ikke å ta kontakt med skolen. Det ville bare medføre at skolen kom til å trekke tilbake I-20 dokumentet (det jeg må ha sammen med visumet for å få være utvekslingsstudent). Dersom det ble trukket tilbake så hadde jeg måttet forlate USA innen 24 timer. Skolen ville også være redd for å bli saksøkt. Hvem hadde sagt at det var hensikten? Explorius rådet oss klart og tydelig å ikke forfølge saken mot vertsmor. Vi valgte å høre på dem ettersom det virket skremmende med innholdet i mailen fra Explorius. I mailen tilbudte daglig leder i Norge seg å komme over til Phoenix for å hjelpe. Pappa takket ja til dette, men hørte aldri mer om den saken. Vi så henne ikke i Phoenix de to ukene mamma og pappa var her.

 

 Senere på mandagen hadde vi et møte med to av lederne i Educatius. De beklaget møtet mitt med USA, men det var ikke så mye de kunne gjøre. Mamma og pappa prøvde forgjeves å få frem det de markedsfører med at de alltid ivaretar studentene på best mulig måte. Alle studenter skal ha en egen kontaktperson som følger opp månedlig med rapporter som er utarbeidet i samarbeid med studenten. Jeg hadde ikke engang telefonnummeret til min kontaktperson som også er en venninne av vertsmor. Jeg har kun truffet henne én gang, og det var da jeg hilste på henne på jobben til vertsmor. Hun har levert inn månedsrapporter som sier at jeg syntes alt var fint og bra.

 

 Jeg trodde at Graduation var reddet da vi fikk ordnet opp i det med fraværet, men nei....... Tysklærereren fortsatte å stikke kjepper i hjulene for meg. Alle oppgaver for april var levert inn, og tyskeksamen skulle på torsdag 15. mai. Mandag fikk jeg beskjed at neste dag var det eksamen, og kun i det kapittelet de hadde gjennomgått da jeg var hjemme i Norge. Jeg leste og leste slik at jeg var litt forberedt. Onsdag morgen fikk jeg uten forvarsel utlevert del to av eksamen. Hun hadde "glemt" å gi meg beskjed at det var to deler. Det var bare jeg av seniorene som fikk fremskyndet eksamen. Resten av klassen hadde den som planlagt. Videre kom hun med krav om to presentasjoner og en prøve til som skulle være ferdig innen fredag morgen. Vi var jo nå kommet til onsdag ettermiddag, og ingen tysk på timeplanen på torsdag. Dette kunne jo ikke gå bra siden hun hadde gjort det helt klart for meg at hun kom til å stryke meg dersom ikke alt var gjennomført. Bare til informasjon; vertsmor hadde god kontakt med min tysklærer.

 

 Jeg jobbet med tysk og hadde middag med Kimberly og Craig (venner av tante Vanessa). Kimberly jobber med utvekslingsorganisasjonene i Phoenix (med unntak av Educatius som ikke oppfyller kravene), og vi trodde at nå var tingene i ferd med å gå seg til. Jeg var glad mamma og pappa skulle være til etter eksamen. Fremdeles vanskelig å sove med all denne usikkerheten rundt meg.

 

 Torsdag var jeg klar for engelsk-eksamen og var akkurat kommet i gang da assisterende rektor kom og hentet meg i klasserommet. Jeg måtte være med på kontoret hvor politiet ventet på meg. Vertsmor hadde tatt ut Order of Protection mot meg. Hun følte seg truet av meg og sa at jeg hadde vært voldelig mot henne. Hun påstod også at mamma og pappa hadde kommet til USA to ganger for å trakassere henne og at vi alle tre derfor måtte nektes fremtidig innreise til USA. Jeg sendte følgende melding til mamma og pappa: Kom til skolen, please.... De kom med en gang. På veien hadde de ringt Kimberly for å høre hva vi skulle gjøre. Hun anbefalte oss å snakke med rektor. Rektor tok tak i saken med en gang og sendte mail til alle lærererene og nektet dem kontakt med vertsmor. Vi fikk også skriftlig dokumentasjon på hva vertsmor hadde foretatt seg. Skremselsmailen fra Explorius ble avvist på det sterkeste av rektor. Skolens oppgave er å støtte elevene. Mom kom til skolen og var med på møtet med rektor. Vi ble rådet til å skaffe advokat, men hvor skulle vi begynne?

 

 Pappa ringte også nødnummeret til Explorius for å få dem på banen nå som jeg hadde fått ville anklager mot meg. Pappa ble lovet at noen fra Educatius skulle ringe ham umiddelbart. Han har i skrivende stund enda ikke blitt oppringt. Stol ikke på organisasjonene.

 

 Ja, hva gjør vi nå.... Først måtte vi til rettslokalet for å kreve rettshøring for å få utfordret besøksforbudet mot meg. Dad kom for å hjelpe oss. Han ringte også en advokat som er venn av familien. Vi fikk avtalt møte med ham med en gang. Rettshøringen ble satt til onsdag 21. mai og det ble fort bestemt at mamma og pappa måtte utsette hjemreisen sin.

 

 Da vi kom frem til advokatkontoret ble vi klar over at det var ikke noen kjellerbedrift vi var kommet til. Dette var et av de største og mest respekterte advokathusene i Phoenix. Vennen til mom og dad viste seg å være grunnleggeren av firmaet, og et fantastisk menneske. Jeg fortalte hele historien og la frem skriftlig dokumentasjon på mailer, tekstmeldinger og FB-meldinger fra vertsmor. Alt dette viste at hun var utilregnelig. Advokaten ba meg slappe av for denne saken skulle han og hans advokater ordne opp i. Ingen utvekslingsstudenter skulle oppleve slikt som dette. Jeg så heller ikke ut som en kriminell.

 

 Han lurte på når vi sist hadde vært i kontakt med vertsmor. Da vi fortalte at det var syv uker siden ristet han på hodet og lurte på hvordan hun plutselig følte seg truet? Eneste måten hun kunne vite at mamma og pappa var kommet til Phoenix igjen var via informasjon fra Educatius, etter møte på mandag. Advokaten var veldig gjestfri og lurte på om vi hadde tid til en omvisning på huset. Klart vi ville det. Vi fikk treffe mange hyggelige mennesker, se golbanen som de hadde i "hagen" og bilder av advokaten ved privatflyet sitt. Han var utdannet pilot også og likte å fly mye. Dette var jo akkurat som på film. Han ga meg en bunke visittkort og sa at dersom Educatius prøvde på noe mer tull så skulle jeg bare be dem om å kontakt med advokaten min. Lille meg..... med egen advokat....

 

 En helt uvirkelig dag og vi begynte alle å gå tom for krefter. Fredag var det igjen eksamen. Stolt og glad kan jeg fortelle at jeg fikk A i alle fag bortsett fra tysk. Jeg klarte å få bestått tross iherdig motstand fra læreren og jeg var klar for Graduation!!!! Denne dagen skulle jeg også ha oppkjøring. Følte vel egentlig ikke at jeg hadde hatt de beste forberedelser for det den siste uken, men jeg måtte nå prøve. Jeg klarte det....!!!!

 

 Nå var det å forberede rettshøringen og nye forberedende møter med advokat slik at vi hadde gangen i det. Jeg var livredd og tror heller ikke at mamma og pappa var så høy i hatten. Jeg var egentlig mest redd for hvilken reaksjon jeg ville få når jeg skulle møte den galne kjerringa igjen. Jeg er livredd henne nå når jeg ser hva hun er i stand til. Det er tydelig at hun er sykelig besatt av meg, og nå vil gjøre alt for å ødelegge for meg. Som advokaten sa, det eneste du Karoline har gjort, er å flytte ut av huset hennes. De neste dagene hadde advokaten telefonkontakt med lederen i Educatius. Jeg fikk høre samtalen på høytaler. Det var en litt spakere lyd i han nå enn da han troppet opp på skolen for å snakke med meg. Advokaten gjorde det klart for Educatius at slik de hadde behandlet en ung utenlandsk student på, var motbydelig. Pappa ringte på ny Explorius for å få dem på banen, men fikk til svar at det var ikke noe de kunne gjøre. Dette var en sak mellom meg og vertsmor. Men Educatius ringte min advokat på vegne av vertsmor. Igjen et tydelig eksempel på hvem de beskytter. Det dukket opp en ny mail fra Educatius via Explorius hvor de ba meg om å trekke min Order of Protection mot vertsmor. Den ble aldri overlevert og kunne derfor heller ikke trekkes. Dette ble tydelig forklart av min advokat som igjen gjorde det veldig klart at det fantes to muligheter her. At vertsmor frivillig trakk alt mot meg, eller at de kjørte saken så langt som var nødvedig for å få alt mot meg fjernet. Det var ikke et tema å gi seg før de var i mål.

 

 Denne uken har jeg fått støtte og hjelp fra venner og familie både i USA og hjemme i Norge. Til og med KLM var hjelpsomme da mamma og pappa måtte endre billettene. Billettene var ikke endringsbare, men plutselig var det mulig å gi dispensasjon allikevel da de spurte om årsaken for endringen. Alle som har hørt om saken har støttet meg. Bortsett fra Explorius og Educatius som faktisk får betalt av oss.

 

 Jeg tror nok at advokatens tydelige tale skremte litt. For kvelden før rettshøringen fikk vi vite at vertsmor ikke kom til å møte, hun hadde ikke tid. Gjett om jeg ble glad. Neste dag var det allikevel med en litt ekkel magefølelse jeg møtte i retten. Ville hun allikevel være der? Hun var der ikke og det hele gikk veldig raskt. Det var overhodet ikke grunnlag for at jeg skulle ha en Order of Protection mot meg. Dommeren beklaget at jeg måtte gjennomgå dette. Jeg måtte vite at alle amerikanere var ikke som min tidligere vertsmor. De fleste er hyggelige. Han presiserte også at dersom det dukket opp noe som helst fra den kanten, måtte jeg ikke nøle med å få overlevert en Order of Protection mot henne. Litt trygt å vite. Det som er mindre trygt å vite er at vi har ikke hørt noe som helst fra hverken Educatius eller Explorius for å høre om utfallet i saken. De er overhodet ikke interessert i om jeg har blitt fri fra dette.

 

 Jeg hadde aldri klart dette uten så god hjelp fra alle de rundt meg. Jeg må bare få takke

 

- mamma, pappa, Kristian og Fredrik

- mom and dad

- Karianne, Kristin og Magnus

- Shannon og John

- Tante Vanessa

- Kimberly og Craig

- Advokatene mine Daryl M. Williams og William Sawkiw

- Familie og venner hjemme i Norge

 Det er også godt å motta meldinger fra de som bryr seg. Det har betydd mye for meg gjennom denne tiden.


Advokaten min og meg etter rettshøringen. 

 Sidevisninger: 154 000

 

 

196 kommentarer

ine elise

25.05.2014 kl.18:56

harregud, må virkelig verr forferdelig å oppleva det som nok e alle utveklingsstudentar sitt mareritt! bra at det ordna seg te slutt vertfall:D og ikkje minst at du advare andre som tenke på det samma

Madde

25.05.2014 kl.19:11

Utrolig trist å høre! Var selv på utveksling i år, men kom hjem i november siden vertsmor ikke lot meg dra fra huset engang og fikk ikke endre familie. Det var et helvette fra starten.. Det var virkelig ett mareritt og kan ikke innbille meg hva du gikk gjennom!!

Carena

25.05.2014 kl.19:21

Heilt sykt at du har opplevd noe sånn, det e noe ingen utvekslingsstudentar bør oppleva.. Det va den tidå av livet kor du sko få et minne for livet(på ein positiv måte) istedenfor oppleve du noe så trist å skummelt.. Du e utrolig sterk så har klart deg gjennom alt detta!!

Maja

25.05.2014 kl.19:31

Jeg har rett og slett ikke ord... Det er helt utrolig. Først må jeg bare få si at jeg er sjokket over at det går ann at en organisasjon som har ansvar for å gi deg et fantastisk år i utlandet, bare svikter totalt og dropper kontakten når de får noe mot seg. Jeg synes det er utrolig at du har holdt ut gjennom alt dette! Det må ha vært helt forferdelig, og jeg er sikker på at du har mange tunge dager liggende bak deg. Synes du har vært sterk som har stått for det som er sant og jobbet for å få ordnet opp i det. Det er virkelig tungt å ha så mye som går i mot og prøver å ødelegge for deg.

Det var bra at det ordnet seg til slutt for deg og at du nå har en vertsfamilie du trives i. Håper virkelig du har hatt det bra i starten av året, selv om du hadde den "galne kjerringa" som vertsmor da..

Kos deg den siste tiden av utvekslingen!

Ønsker deg masse lykke til videre, du har virkelig jobbet hardt! <3<3

Helene

25.05.2014 kl.19:33

Så forferdelig! Men glad for at alt har ordnet seg nå, du fortjener virkelig ikke alt det som har skjedd. Nyt de siste dagene i USA, håper alt fortsetter å gå din vei, lykke til videre :)

Tuva

25.05.2014 kl.19:47

Wow! Dette var sterkt. Skal på utveksling neste åt, krysser fingrene for en normal vertsmor. Stå på videre:)

Nina Mjåset

25.05.2014 kl.20:01

Herregud! Wow sier jeg bare... Du har virkelig vært i helvete! Så glad for at alt har ordnet seg nå for deg, det fortjener du. Skal selv reise med educatius neste år, kan vel trygt si jeg fikk en liten klump i halsen når jeg leste dette.. Håper du har det bra de siste dagene i USA og lykke til videre!

johan

25.05.2014 kl.20:03

Stå på, du må være en sterk jente!

Frida

25.05.2014 kl.20:12

Så forferdelig! Bra du fortelle din historie!

No e æ glad æ ikke valgt å bo i Phoenix med educatius

Men grue mæ litt uansett angående educatius sin behandling av dæ!

Elisabeth

25.05.2014 kl.20:26

Dette hadde eg aldri innbilt meg du skulle oppleve, ikke i nærheten engang. Hadde håpa du skulle få et minnerikt år, men med de gode opplevelsene. Er så glad for at du har foreldre som tar deg på alvor og hjelper og står på! Så utenom et troll av ei vertsmor, så har du mange som har vist utrolig omsorg og varme som du kan ta vare på i lang tid framover. Ska bli godt å få deg på norsk jord og et sikkert skolesystem med seriøse aktører!

Kos deg rettelig de siste dagane!! Klem fra Elisabeth

Daniel

25.05.2014 kl.20:44

Educatius er nok bare redd for å bli saksøkt, og støtter da din gamle vertsmor. Men off for et oppstyr! Deler innlegget så folk tenker seg om to ganger før de velger Explorius.

Trude

25.05.2014 kl.21:10

OI! Stakkars deg.. Eg stressar med eksamen pga motivasjonen er fråværande - men når eg les at du har gått igjennom alt dette, og BESTÅTT blir eg flau over meg sjølv. No skal eg ta meg sjølv i nakken! No har du faktisk klart å motivere meg :D

Håpar at alt ordnar seg for deg, og at du slepp denne forferdlege kvinna meir. Stå på!

mooremiri

25.05.2014 kl.21:12

Hærreguuud :( for en JÆVLIG (unnskyld uttrykket) opplevelse!!

Så godt å høre at du fikk god hjelp av en ressurssterk og flink advokat!

M

25.05.2014 kl.21:14

Oy stakkar deg! All medlidenhet til deg, håper at alt har ordnet seg å at du har det bra :) Ingen fortjener en slik opplevelse..

charlotte klementsen

25.05.2014 kl.21:21

Flinke,tøffe og sterke Karro! ♡

MS

25.05.2014 kl.22:02

Hei!

Jeg reiste selv med explorius til Phoenix og hadde Educatius som amerikansk organisasjon - som var helt elendige. Jeg valgte å dra hjem i oktober, noe jeg er veldig glad for i dag. Fikk ingen støtte, og alle prøvde å overbevise meg om at det var jeg som var en liten bortskjemt jente fra Norge som krevde alt for mye. Utrolig bra at du får dette ut så fremtidige utvekslingselever ikke bare hører de gode historiene!

malin

25.05.2014 kl.22:10

at folk kan vær så sjuke, har kje ord! Håpe heila organisasjonen blir stengt ner!!

Emma

25.05.2014 kl.22:22

Takk for at du fortalte din historie om explorious! Hadde faktisk planlagt å reise som utvekligsstudent 2015/2016 igjennom de, men nå skal jeg iallefall ikke dra via explorious!

Simen

25.05.2014 kl.22:26

herregud så forferdelig! helt sjukt :(

Hanne Nysæther Frantzen

25.05.2014 kl.22:35

dritbra. heier på deg!

Ane

25.05.2014 kl.22:52

Helt utrolig å høre. En utvekslingselev skal da ikke gå igjennom noe sånt! Sjokkert over explorious og educatius. Håper alt ordner seg for deg!

Masse kjærlighet fra Trøndelag

Lene

25.05.2014 kl.23:24

Grusomt at du må oppleve noe sånt. Skulle ikke gått ann! Håper dette innlegget når rundt slik at Educatius og explorious mister sin rettighet til å drive organisasjonen sin! Stå på og fortell hvordan ting går videre!

Bente

25.05.2014 kl.23:40

Hei, Karoline,

Dette var jo helt forferdelig! I USA finnes det beste og det verste, og du var uheldig i starten. Godt at det ordnet seg etter hvert. Tøff jente som kom deg gjennom alt sammen og ikke ga opp!

Jeg har vært utvekslingsstudent selv, og det var meget vellykket. Jeg har kontakt med familien den dag i dag, og kaller dem fortsatt mom & dad. Det var med Youth for Understanding. I min gruppe var det et par stykker som måtte bytte familie, men det ble ordnet uten problem, bortsett fra at det var leit....

- Bente

Katarina

25.05.2014 kl.23:44

For et mareritt du har vært gjennom! Stakkars deg! Syns du er utrolig tøff.. Du taklet dette på en veldig god måte!

Cathrine

25.05.2014 kl.23:45

Wow, at det er mulig! Forferdelig å oppleve noe sånt når du skulle bare der for å gå på skole og oppleve verden.

Håper alt går bare den posetive veien fremover, og at explorius og educatius beklager seg til dere, og innrømmer feilene de har gjort! Skal huske på å ikke gå gjennom de om jeg skal gå på skole i utlandet.

26.05.2014 kl.00:04

Jeg var også utvekslingsstudent i 2011/2012 med Explorius. Kom selv til en vertsfamilie som viste seg og ikke være riktig kloke i hodet. Fra dem haglet det inn beskyldninger om at jeg og min vertssøster hadde stukket av til et farlig strøk i Miami, og masse, masse annet, alt etter jeg hadde byttet vertsfamilie. (Byttet vfsmilie fordi de var gale, løy om alt til oss og OM oss til andre, ville ikke la oss være sosiale med andre, kun sitte inne med dem, osv.) det var faktisk så ille at jeg og vsøsteren min valgte å bytte familie etter et voldsomt raseriutbrudd fra vfar der vi fikk bl.a. Drapstrusler fra han. Explorius var aldri særlige hjelpsomme, er rådgiveren på skolen min jeg sldri kunne klart meg uten under mareritt-året mitt. Bare vit at du ikke er alene - tror dog din historie er hakket verre enn min. Amerikanere er noen merkelige skapninger, det skal sies. Norge settes enormt mye pris på!

Anne

26.05.2014 kl.00:12

Off, får skikkelig vondt av deg når jeg leser dette! Syntes det er helt forferdelig, og skjønner ikke hva Explorius og Educatius holder på med. kjenner jeg blir skikkelig kvalm. De som liksom skal være de beste! Greit, ingen kan være perfekte, men at de ikke har tatt mer i for å hjelpe deg er jo forferdelig. Håper alt går bra med deg nå, og at ting går bedre! syns du er skikkelig tøff, til tross for alt som har skjedd deg! Og spør du meg burde din gamle vertsmor vært så og si låst inne, er jo galskap!

Håper for både Exploris og Educatius sin del at dette var et engangstilfelle! Skal selv reise med Explorius nå til høsten

tidligere utvekslingsstudent

26.05.2014 kl.00:36

Herregud. Virker som det er alt jeg kan si. Var utvekslingsstudent i fjor og opplevde min amerikanske underoganisasjon som mer fiendtlig enn noe annet, og kan si at jeg kjenner din smerte. Helt motbydelig hvordan du har blitt behandlet. Du skal ha skryt for å ha stått opp i alt dette, og jeg unner deg alt godt videre. Utveksling er ikke en enkel opplevelse i seg selv uten at det skal bli tynget ned av slike idioter. Håper du ikke bare sitter igjen med vonde minner etter året og at du setter pris på erfaringene til tross for all dritten. Håper ikke minst at organsisasjonene tar til seg kritikken og i det minste kommenterer den, for jeg ville gjerne ha likt å høre hva de har å si til sitt forsvar..

Heloise

26.05.2014 kl.00:59

Utrolig leit å lese! Er på utveksling selv (UK) og har heldigvis ikke opplevd noe slikt, men føler virkelig med deg. Håper organisasjonene får som fortjent på et vis, er helt motbydelig hvordan de har oppført seg. Lykke til videre, håper du klarer å nyte den siste delen av oppholdet ditt!

tidligere utvekslingsstudent

26.05.2014 kl.01:10

Du er en inspirerende og sterk person! Du har all grunn til å være stolt av deg selv. Jeg var utvekslingsstudent i fjor, og kan kjenne meg igjen i følelsene du har gjennomgått. Jeg byttet selv familie i april, men det var en 4 måneders lang kamp før jeg fikk det igjennom, ettersom min amerikanske organisasjon ikke var så samarbeidsvennlig. Min opplevelse er ikke 100% sammenlignbar med din, men jeg håper du tar med deg videre styrken disse erfaringene har gitt deg! KOS DEG DEN SISTE TIDEN, DET FORTJENER DU!

Nina

26.05.2014 kl.01:37

Kjenner jeg får skikkelig vondt av å lese dette, det virker så utrolig unødvendig!

Oscar

26.05.2014 kl.04:18

Kjempebra skrevet, og veldig fascinerende historie, spennende å lese!

Jeg digga delen med advokaten, når han bare bossa hele opplegget, det var skikkelig kult!

Jeg var vertselev med en småpsycho familie i Japan selv noen år siden, men historien din tar kaka.

Veldig glad for happy ending, og stolt over at du kjempet deg gjennom det og seiret over det kreket!

26.05.2014 kl.05:30

Oi, trodde jeg var den eneste som hadde trøbbel med Explorius. Jeg ble tvangsinnlagt på sykehus etter at jeg kom med et ironisk utsagn om at "jeg heller ville dø" enn å gjøre en ting, til vertsmor. Hun hadde da ringt CETUSA og sagt jeg var suicidal.... Deretter ville jeg bytte familie, men da fortalte bare kontaktpersoner min meg at jeg var en utakknemlig drittunge, og at familien jeg hadde fått var den beste hun hadde.. Endte med at jeg dro hjem.

Blog by Linni

26.05.2014 kl.05:55

Uff, så trist at du skal oppleve noe slikt :/ Men kjempe flott at du skriver om dette og opplyser andre som tenker på å være utvekslings student.

Anna

26.05.2014 kl.06:24

Så bra at du skriver om din opplevelse, viktig at andre er klar over at sånt kan skje! Synes det er veldig trist at du måtte gjennom dette, det er det absolutt ingen som fortjener. Personlig opplevde jeg noe av det samme, ikke på et så intenst nivå, men hvor jeg ble stil i svært ukomfortabel situasjoner med vertsfamilien, og hvor moren hatet meg fordi jeg fikk mer oppmerksomhet enn henne, som mente jeg skule være der som hushjelp. Det å da skulle forte arearepen at søsteren hennes ikke behandler deg bra, var vel ikke akkurat en dans på roser, med andre ord fikk jeg skylda for alt, og ble satt på probation og ble nektet å bruke PC, og siden mobilen min hadde blitt stjålet ville dette si null kontakt hjem. Det er selvfølgelig en lengre historie bak dette, men til syvende og sist fikk jeg skylden for alt, og fikk ikke noe hjelp med å ordne opp, så måtte gjøre det selv ved å skaffe en helt ny familie selv i ett rimelig fattig strøk etter bare noen måneder der.. Verken explorius eller ICEES var villige til å høre, noe som er trist, med tanke på at de er ansvarlige for så mange unge mennesker.

Takk for at du skrev dette! Kanskje de endelig gjør noe med problemet hvis de ser på PRen de får! Kan jo håpe :)

Andreas

26.05.2014 kl.08:02

Reiste selv til Kina med Explorius. Jeg synes hele opplegget deres var helt på trynet. Fikk ikke vite noe om avreise før to uker før avreisen. De var helt elendige med å gi ut informasjon, jeg hadde ikke peiling hva som skjedde. I Kina hadde jeg ingen kontakt med organisasjonen i det hele tatt, med unntak av den lille perioden de brukte på å bestemme at jeg skulle sendes hjem. Etter 2 måneder ble jeg sendt hjem av noe jeg selv ville ment ikke var noe. Det var maks en uke før det, at jeg hadde litt kontakt med organisasjonen, fikk vite dagen før jeg dro, at jeg tok flyet dagen etterpå, tenk dere hvor mange jeg fikk sagt hade til, når flyet går 9 om morgenen. Selve oppholdet ar ganske bra, jeg stor trivdes, og hadde ingen problemer, men de ødela alt. Jeg liker dem ikke, og skal anbefale alle å gå til en annen organisasjon enn dem.

Ann

26.05.2014 kl.08:36

Hei.

Veldig rørende og forferdelig historie. Ser at mange andre også har sagt det, men sier det allikevel: Du er ei sterk jente ;) Helt grusomt å måtte føle seg så utrygg... Leste og alt jeg tenkte var kan det bli verre? Og ja, det ble verre. Det er godt å høre at du har hatt gode venner og støttende foreldre og vertsfamilie med deg i alt dette, og at du vant rettssaken.

En ting jeg lurer på er om du har tenkt å gå videre med sak mot Explorius og Educatius? Evt. for å få tilbake/slippe å betale for utvekslingsåret ditt, og/eller få erstatning for ekstra reise for dine foreldre og annen skade de/vertsmor har forårsaket... Óg for å sette press på dem to make sure this shit doesn't happen to anyone else. Det er kanskje too much to ask, og kan tenke meg du er glad for å endelig være ferdig med hele greia, men tror du har nok 'evidence' og grunnlag for å ta saken videre om du ønsker det.

Krysser fingrene for deg og at du har, og fortsetter og ha, det bedre nå.

Hanna

26.05.2014 kl.09:12

Oi, det her er jo ekstremt, vertsmor har jo overhodet ingen grunn til å kontakte deg etter at du har byttet familie. Det at kontaktpersonen din heller ikke har blandet seg inn i dette er jo for dårlig. Skal selv på utvekslingsår til høsten og på møtene sier de at man skal ha måndtlig kontakt med denne personen. Jeg skal også reise med explorius men har fått ICES som under organisasjon, vet ikke hvor mye dette har å si dersom dette skjer hvis ikke explorius, som egentlig skal være den norske siden av det hele, ikke støtter elevene. Men det er nok som jeg leste noen skrev over i komentarene, educatius var nok redde for at dere skulle saksøke dem. Heldigvis lot explorius deg bytte familie, sånn at du fikk støtte og hjelp i kampen mot vertsmor. Håper du koser deg den siste tiden og ikke hører mer fra vertsmor.

Lejla

26.05.2014 kl.09:23

Hei Karoline! Så utrolig trist å høre at du måtte gå gjennom dette. Sånn skal det ikke være. Veldig mange useriøse organisasjoner der ute! Jeg hadde en veldig ekkel historie med min vertsfamilie da jeg var 17 år og i Kansas City. Heldigvis var alle på min side da og det løste seg raskt. Har hørt veldig mye dårlig om både explorius, educatius og EF! Veldig viktig å researche godt! ANSA er også en flott organisasjon som prøver å hjelpe alle studentene sine rundt omkring i verden. Du kan også ta kontakt med de hvis du trenger mer støtte :) Gratulerer med gode karakterer og overstått eksamen!! Alt ordner seg til slutt for snille piker, god sommerferie :)

Klem,

Lejla

ANSA Nord California

26.05.2014 kl.09:30

Flaks for deg at du er en modig jente som ikke gir opp! Fy søren for noen drittselskaper.. Fint at du informerer andre fremtidige utvekslingsstudender, håper antall elever som kommer til dem synker fra nå av

Benedikte

26.05.2014 kl.09:36

Jeg skal reise med Explorius selv, og etter å ha lest dette innlegget ble jeg litt skremt... Explorius har jo selv sagt på møtene at det skal være to kontaktpersoner i nærheten av deg, som du kan ringe eller sende mail til hvis det er noe. Familien jeg har fått virker kjempehyggelige og koselige, men nå ble jeg litt redd og begynte å tenke sånn "tenk om de egentlig er gale" osv... Virket familien din "normal" når du begynte å kontakte dem? Hadde du ikke en liten anelse om hvordan de var? Setter pris på svar.

Tuva Vik

26.05.2014 kl.09:42

Du er utrolig sterk og det er så urettferdig at du måtte oppleve dette! Blir utrolig sur over at en organsijasjon som liksom skal hjelpe deg oppfører seg så dårlig! Og for en kjerring av en vertsmor, eer det mulig!??!!!!

Skal selv til USA etter sommeren, med afs da. Håper på det beste, men man vet jo aldri-tydeligvis!

Benedikte

26.05.2014 kl.09:45

Kan ikke du lage et lite innlegg der du svarer på alle smp? Tror mange hadde satt pris på det:-)

Karoline

26.05.2014 kl.09:48

Hei, vil bare takk for all støtten. Betyr utrolig mye, hadde aldri forventet en slik respons.

Kommer et innlegg de neste dagene med svar på spørsmål og oppdatering i saken. Igjen tuske takk, dere er fantastiske <3

Plopp

26.05.2014 kl.09:49

Bra skrevet! Jævlig kjipt at du har hatt en så dårlig opplevelse på utveksling, og som du sier lønner det seg å undersøke litt rundt organisasjonen man reiser med. For andre som tenker på å reise anbefaler jeg AFS, de finnes i de fleste land og organisasjonen er såpass gammel at det skal mye til for at slike ting skjer. Uansett er det bra at du deler dette, for det er mange som tror at utveksling bare er en dans på roser, men det er et vanskelig år med mange omstillinger. De færreste opplever heldigvis det du har opplevd.

Oda

26.05.2014 kl.10:25

Herregud!!! Stakkars deg! Du er utrolig sterk, det skal du ha!

Jeg var utvekslingsstudent i 2012/2013 og reiste med Explorius jeg også. Angrer meg utrolig mye for at jeg valgte å reise med dem, og selv om jeg hadde et bra år sånn all in all, så angrer jeg fortsatt. Føler de tar inn så mange studenter de klarer kun for pengene og så bryr de seg ikke så mye om en kommer over ens med vertsfamilien sin..

Lykke til videre!

Mina

26.05.2014 kl.10:50

Synes fryktelig synd på deg ! Jeg skal selv til USA neste år, men reiser heldigvis med EF. Håper det går fint med deg, og at du kommer deg igjennom alt dette :)

Emilie

26.05.2014 kl.10:52

For en forferdelig opplevelse.. Gå ut i media med historien din, la flest mulig folk få vite! Tviler på at explorius er så høye i hatten hvis de får store side oppslag i aviser mot seg. Viktig advare nye utvekslingsstudenter som har tenkt å reise med samme organisasjon!

NeonNero

26.05.2014 kl.11:06

Dette er skremmende lesning om din opplevelse, men jeg er glad for at du har klar å komme deg gjennom dette. Det må jo ha vært ren flaks at "mom and dad" (som du kaller dem) hadde såpass gode advokatkontakter, slik at dette kunne løses av skikkelige profesjonelle. Problemet er jo at Explorius og Educatius stoler så blindt på din tidligere vertsmor, uten å være villige til å høre begge sider av saken.

Men jeg vil også anbefale, som andre har nevnt, å gå ut med historien din i media, slik at flest mulig blir advart om dette.

Emilie Barca

26.05.2014 kl.11:25

Fy faen. Så vanvittig flink du er som klarte å få så gode karakterer oppi alt dette!! Fantastisk flink! Og for en kjerring som kan torturere deg på denne måten! Masse lykke til videre, håper det blir bedre for deg nå!

Chrsitian Haugland

26.05.2014 kl.11:47

Wow, har hørt noen historier om utveksling som har vært ganske skremmende, men denne var rett og slett jævlig. Stakkars deg som måtte gjennomgå så mye! Så bra at saken ble løst til slutt! Det virker som du er et veldig sterkt menneske, og du har helt garantert blitt enda sterkere etter dette! Lykke til videre, du vant! :-)

Lene

26.05.2014 kl.11:50

Wow! Denne historien gjorde meg helt på gråten, sånn skal det ikke være!! Den organisasjonen burde egentlig gi pengene tilbake! Tenk å behandle noen på den måten...

Jeg reiste med SPEAK (aspect) og der ble jeg også behandlet dårlig av organisasjonen, jeg ville bytte vertsfamilie og jeg fikk sånn husarrest av organisasjonen, kunne kun gå på skolen og være hjemme.. Samtidig fortalte de kordinatorene vi hadde i USA at ALLE nordmenn er fæle, bortskjemte, kun bryr seg om drikking og festing og siden jeg fikk bil av pappa i Norge (har ikke peiling hvordan de fant ut det ) så var jeg bortskjemt og fortjente husarrest uten å ha gjort noe.. Og den organisasjonen sendte meg til en farlig, fattig by med høy gjeng kriminalitet og med en seiemorder vandrende, der faktisk to fra skolen ble drept.. Fikk ingen hjelp da jeg ble rana, og bodde med en vertssøster som stjal og skrek og kastet ting fordi hun misbrukte piller og andre nakotiske midler.. Vertsfamillien min drev med dop inni huset og mens det kjørte bil.

Jeg beklager at du opplevde det der, det var jo helt sinnsykt!! :/

Vilde

26.05.2014 kl.11:52

Synes jeg hører flere og flere negative historier om utveksling til USA! Mange har jo "the time of their lives", men det er jammen mange som bare vil at året skal gå også. Jeg kjenner en fyr som havnet hos en psycho, superkristen familie for en del år siden. Han kunne ikke gjøre noenting. Og da han bare var inne på vertssøsterens rom, kom verstfaren inn og truet ham med gevær.

Alzetta Smith

26.05.2014 kl.12:10

Jeg leste hvert eneste ord i dette innlegget og jeg er så sjokkert. Klarer ikke å sette ord på hvor forferdelig et menneske kan være. Utrolig godt at det ordnet seg til slutt og jeg håper at hun dama aldri får være vertsmor for noen igjen.

Tonje Hamarsland

26.05.2014 kl.12:23

Hei!

Jeg beklager så masse for hva du har måttet gjennomgå! Det skal ALDRI være så ille, explorius skulle ha fått fikset opp i dette for leeenge siden, fordeom de går gjennom en annen organisasjon i USA. Oppførselen dems er heelt uakseptabel, og jeg sendte akkurat ein mail til dem om hva jeg syntes om behandlingen de har gitt deg.

Jeg var selv utvekslingsstudent med AFS 10/11, og jeg er så glad for at det var den organisasjonen jeg reiste med - dyrere, men med et skikkelig støtteapparat. Det er det AFS - all the way og ikke noen andre selskap.

Håper du klarer å nyte den siste tiden du har igjen, og at explorius kan komme på banen og gi dere en skikkelig god forklaring og kompensasjon for alt det unødvendige stresset dem har pålagt deg - på en tur som skulle være full av nye, kjekke opplevelser.

Klem, Tonje

26.05.2014 kl.12:29

Jeg opplevde lignende situasjon da jeg bodde i USA forrige skoleår. Med trakassering fra forrige vertsfamilie var det helt utrolig at min organisasjon Aspect kun forsvarte vertsmoren min. Det er tydelig at de amerikanske organisasjonen ofte tenker mer på å beskytte vertsfam fremfor studenten! Utrolig fint at du skriver om det, så andre får lese :)

Carl Fredrik

26.05.2014 kl.13:29

FOR ET INNLEGG!! Vil bar si at denne teksten har blitt vist til alle lærere på Oslo Handelsgymnasium, som skal fraråde alle første klassinger å benytte seg av Eksplorius og Educatius!

Anbefaler sterkt at du tar kontakt med VG eller Aftenposten, og får historien din ut!

camilla

26.05.2014 kl.13:58

Herlighet, for et mareritt! Du er ei utrolig sterk jente som har kommet deg gjennom dette - og som ikke minst greide oppkjøringa og å få A på eksamene. Vær utrolig stolt av deg selv :-)

26.05.2014 kl.13:58

Kjenner at jeg vil gråte! Du har vært utrolig sterk, og du har kommet deg i gjennom det på en overraskende god og ansvarlig måte. Jeg skal selv reise med Explorius/Educatius til høsten... Jeg angrer etter å ha lest dette. Ingen burde gå igjennom noe slikt! Hva gjør jeg om jeg trenger hjelp fra dem når jeg er der?!.... Jeg gruer meg

Mari Sofie

26.05.2014 kl.14:11

Jeg sitter bare å måper, skjønner ikke at dette går an. Det er jo som tatt ut av en film. Må si du har vært utrolig sterk og det er bra du forteller om det du har opplevd. Men du skal være stolt som har kommet deg gjennom dette, og med så gode karakterer. Håper du får et fint opphold den siste sisten din der :) Jeg deler dette videre jeg ;)

Katrine Granås

26.05.2014 kl.14:29

Du er utrolig sterk som sto på alt du kunne og kom det gjennom det!! Utrolig at alt gikk bra til slutt. Selv var jeg på utveksling med AFS til Hong Kong og har hørt en del skrekkhistorier om Explorius og EF fra andre studenter. Men jeg tror enhver person kan være uheldig når det kommer til familie, iogmed at noen psykopater kan lyve seg til nesten hva som helst. Jeg hadde selv ikke verdens flotteste vertsfamilie i og med at vertsmora mi behandlet meg som ei stuepike og latet som om hun ikke visste jeg var hjemme sånn at hun skulle få slippe å servere meg mat. Men det var ikke i nærheten av det du har gått gjennom. Håper alt går bra med deg nå!

Cecilia

26.05.2014 kl.14:47

Helt sinnsykt!!! Har en søster som hadde mye problemer i Texas da hun var der. Det endte opp med at hun avsluttet det hele å dro tilbake til Norge etter 1 mnd. Her var også vertsmor vennine med kontaktpersonen til min søster, og organisasjonen (som jeg ikke husker navn på) støttet vertsmoren på alt, og min søster stod igjen alene, på andre siden av verden, uten noe hjelp. Heldigvis hadde en annen familie tilbudt seg å være vertsfanilir for henne, de hjalp henne mye, men det ble så mye at hun valgte å reise hjem.

Dette er overhodet ikke slik det skal være!! Utveksling skal være en positiv opplevelse, ikke et mareritt!! Godt det endte bra!!!

HELENE

26.05.2014 kl.14:48

Hadde jeg vært deg, så hadde jeg ikke betalt en øre til, til Explorius og Educatius. Hadde faktisk kanskje saksøkt de.

Ida

26.05.2014 kl.15:04

Har virkelig ikke ord....først av alt må jeg bare si at du er utrolig sterk og at du burde være ufattelig stolt over deg selv som har greid å takle og ordne opp i en så vanskelig sitasjon. Jeg var selv på utveksling i USA for nå to år siden og ble også totalt sviktet av organisasjonen og kontaktpersonen min i USA med en gang det oppsto problemer med vertsfamilien. Jeg trodde situasjonen min var ille, men fikk heldigvis hjelp av organisasjonen i Norge (explorius) til en viss grad. Jeg måtte allikevel ordne opp i det meste selv og skaffe ny vertsfamilie selv. Jeg vet hvor vanskelig det kan være å takle slike situasjoner og blir helt sjokkert over at disse organisasjonene som vi har betalt massevis av penger til, netopp for at de skal sørge for at vi er trygge og eventuelt ordne opp i slike situasjoner, bare kan snu ryggen og i ditt tilfelle backstabbe deg totalt. Det er veldig bra at du skriver om det og gjør folk klar over hva som faktisk kan skje på utveksling, og at organisasjonen du reiser med faktisk har veldig mye å si!

Veldig bra å høre at alt er løst nå, selv om du egentlig aldri burde ha opplevd noe slikt i utgangspunktet. Håper du kan se tilbake på de fine minnene, og at du i hvert fall kan se tilbake på hvor sterk du har blitt og hvor mye du har vokst etter dette. Selv om jeg ikke kjenner deg så vil jeg bare si at jeg er veldig stolt over deg! Synes du taklet hele denne situasjonen på en utrolig bra måte. Selv vet jeg ikke hvordan jeg hadde reagert, fult mulig jeg ikke hadde taklet det og gitt opp. Du er utrolig tøff!

Lykke til videre i livet!

Sondre Solberg

26.05.2014 kl.15:47

Stå på vennen min <3

Ingrid

26.05.2014 kl.16:02

Sykaste! Stakkars deg... Så bra du har fått god støtte. Heilt gale at organisasjonen ikkje trør te å hjelpe i ein sånn situasjon. Håpe du får ei fin tid resten av oppholdet ditt :) Lykke til videre!!

Aina

26.05.2014 kl.16:32

Huff, så forferdelig. Godt at det endte bra, selv om de dårlige opplevelsene vil sitte i. Men du skal vite at du er virkelig sterk!

Tusen takk for at du delte denne historien så sånne som meg kan bli advart mot organisasjoner som Explorius. Har selv tenkt å dra på utveksling 2015/2016. Vurderer da å reise med STS :)

Klem

Adam

26.05.2014 kl.16:33

Beklager så mye på dine vegne! Dette er absolutt ikke noe en utvekslingsstudent skal oppleve. Jeg var ute år 2012/2013 selv og vet veldig godt hvordan det er å måtte stå på egne bein gjennom harde tider. Jeg hadde også problemer med vertsfamilien, men jeg var heldig og kom gjennom alt inkl. bytte av vertsfamilie veldig enkelt.

Jeg må bare si at jeg absolutt ikke vil anbefale hverken Explorius eller EF til NOEN som helst som planlegger et utvekslingsår. Det er mulig du er heldig, men dette er ikke ofte. De andre organisasjonene vet jeg ikke mye om, men Explorius og EF har jeg fått vite veldig mye om fra venner som har reist gjennom deres program. Jeg selv reiste med AFS og vil anbefale organisasjonen til alle som planlegger utreise, de følger opp og rydder opp i saker veldig fort. Det er den beste organisasjonen, ikke perfekt, men det er ingen organisasjon. Lykke til videre!! :)

Mariah

26.05.2014 kl.16:39

Herregud! Sku ikke trudd at det her gikk ann! Utrolig at de gjør nokka sånt når de hør nokka som ikkje e sant! De burde hørt på dæ istedet for å tro at du va den som løy. Det e bra at du del opplevelsan og det som skjer i livet ditt med andre. du virka som ei veldig stærk jente:) stå på videre i livet!! #staystrong

Celine

26.05.2014 kl.16:47

WOW jeg sitter med frysninger her jeg sitter! Har hørt og lest mye om folk som har problemer med utveksling, men din historie tar jo kaka!!!!! Jeg vil også anbefale å gå til media med saken! Det vil kanskje gjøre at organisasjonene åpner øynene ettersom det er enda fler som får høre om saken. Du MÅ kreve noe mer av de, herregud :o

benedikte

26.05.2014 kl.17:00

Disse organisasjonene lover mer enn de holder det er garantert, når søstra mi var i USA på utveksling, så endte hun heldig vis hos en ordtlig familie, men organisasjonen hadde jo lova og ha møter osv med vertsmorra før henne kom ned, noe som ikke skjedde.. det første vertsmoren til søstra mi så når hun kom ned vår "jeg kunne vært en morder" ... Hun ble også lovet en kontakt person som skulle prate med henne vær måndte for og høre åssen det gikk... Tror hun hørte noe første måndten og ikke noe mere værtfall :p ... Så kan vell egentlig bare håpe på det beste når man drar på sånt...

26.05.2014 kl.17:30

Så forferdelig å lese om hva du har opplevd! Synes d\dine foreldre skal saksøke\anmelde Explorious hjemme i Norge , slik at du får erstatning på alle påkjenninger og det fæle du opplevde der.

Hilde D

26.05.2014 kl.17:34

Noen har postet deg på reddit, og du får sympati der også..! http://www.reddit.com/r/norge/comments/26i28c/opplevde_marerittet_på_utveksling/

Tam

26.05.2014 kl.17:53

Fantastisk at du sto på og gjorde det så godt du kunne mot denne tragiske hendelsen her. Beklager at jeg skriver dette, men det var en helt fantastisk historie. Good Job xD

Juni

26.05.2014 kl.18:09

Omg og jeg trodde min opplevelse var jævli!

Hvordan du klarer å stå oppreist fatter jeg ikke, men fantastisk at du har fått støtte fra flere hold som har hjulpet deg gjennom dette.

Likevel skal du ha creds for at du har stått på og kjempet, det er tøft gjort!!

Vilde My

26.05.2014 kl.18:18

Herregid så forferdelig! Jeg kan ikke tenke meg til hvor skremmende og fælt det må ha vært å oppleve noe sånt.. Var selv på utveksling for 3 år siden, og hvis noe slikt hadde skjedd med meg så vet jeg ikke hvordan jeg skulle ha reagert. Du er ei ordentlig tøffing og modig, som tok så hardt tak i det med hjelp fra familien din. Slike mennesker bør ikke få lov å være vertsforeldre, og jeg skjønner heller ikke hvordan de har kommet gjennom systemet og blitt godkjent som vertsforeldre...

På tampen av alt dette klarte du alt du klarte, og jeg må si jeg er utrolig imponert over deg! Jeg er glad du har skrevet et slikt innlegg, og jeg håper det påvirker fremtiden til de organisasjonene!

Katrine

26.05.2014 kl.18:21

For en fæl opplevelse du hadde,

Føler virkelig med deg, og du har vert utrolig sterk gjennom alt dette!

Ikke mange som klare å komme seg gjennom en slik situasjon, også med toppkarakterer!

Du skal være virkelig stolt av deg selv, og selvfølgelig alle som har støttet deg :-)

Jeg har flere venner som er utvekslingsstudenter, og her er det delte følelser om vertsfamilier. Men jeg har ikke hørt lignende enn det jeg nettop leste her på din blogg !

Stå på videre, du har nok en gylden fremtid i møte :-)

Jarle

26.05.2014 kl.18:21

Amerkia i et nøtteskall det der. Skummelt, men kjekt at det ordna seg :) Gripende historie!

Marianne

26.05.2014 kl.18:37

Utrolig leit å høre. Mitt utvekslingsår endte ikke så bra det heller, jeg reiste med AFS. Utreisen min ble utsatt to ganger fordi de ikke kunne finne en vertsfamilie til meg. Til slutt var det en familie i Wisconsin dom villa ha meg, det var en far og mor med tre døtre på 3 og 2 år plus lille jenta på 6 måneder. I starten var alt bra, men så braket det løs... Det var klart og tydelig at vertsmor hadde skapt sine egne forventninger om hvordan jeg skulle være, og hvordan dette året skulle gå. Når jeg ikke klarte å leve opp til disse forventningene så endte det i krangling. Jeg var redd for å gjøre noe galt og bli sendt hjem, noe som gjorde at jeg ikke turte å snakke med henne. Jeg hadde ikke noe problem å snakke med vertsfar, ettersom han var hyggeligere og var mere interessert i å bli kjent med den virkelige meg. Dette gjorde at vertsmor bare ble sintere, og hun ringte AFS ofte for å spørr hva hun skulle gjøre med meg. Disse samtalene gjorde ting bare verre, hun anklaget meg for å være forelsket og betatt av vertsfar, noe som ikke var sant i det hele tatt!

Jeg hatet å være hjemme sammen med vertsmor, jeg likte meg best på skolen sammen med venner. Vertsmor la mye press på meg for at jeg ikke skulle bli sendt hjem. Jeg spurte AFS om jeg kunne bytte vertsfamilie, men de informerte meg om at det ikke var noen andre familier ledige, så jeg var rett og slett stuck... Presset for å oppføre meg sånn som vertsmor ville jeg sku ble bare verre og det ble hardere og hardere for meg. Det endte meg at jeg begynte å kutte meg selv. Jeg fortalte to venn av meg på skolen om dette og "long story short" etter et besøk på sykehus hvor de bare stilte masse spørsmål, ble jeg sendt for å bo hos noen frivillige hos AFS til jeg skulle bli sendt hjem til Norge. Etter nesten en uke, satt jeg på flyet med en lege person som skulle passe på at jeg ikke skadet meg på veien hjem. Noe jeg syntes var å overdrive, ettersom psykiateren jeg snakket med på sykehuset sa at dette bare var min måte å frigjøre litt stress på, og at det var veldig lite sannsynlig at jeg ville kutte meg selv igjen (har ikke gjort det igjen siden da). Uansett, jeg ble send hjem til Norge etter å ha tilbrakt mindre enn 2 måneder i USA. Når jeg var i Norge igjen, ringte AFS og spurte om det gikk bra og de forklarte at jeg ikke ville få noen av pengene mine tilbake, noe pappa ikke var fornøyd med, men det var ikke noe vi kunne gjøre. 84 000kr for mindre enn to måneder i USA...

Ingrid

26.05.2014 kl.19:00

Litt av en historie! Utrolig flott og modig skrevet av deg. For et fantastisk pågangsmot du har, og dette er jo litt av en erfaring også. Er selv på utveksling nå, og tviler på at jeg hadde taklet situasjonen like bra som du gjorde. Du er utrolig sterk, og heldig som har så mange støttekontakter, og det er jo tydelig at det trengs en god del motvekt for å kompensere for din gale ex-vertsmor. Jeg håper du holder kontakt med "Mom" og "Dad" slik at du kan komme tilbake å vesøke de senere i litt mer normale og fredelige tilstander. Tusen takk for at du delte din historie. Det er så viktig at det disse historiene kommer ut, til tross for at det er vanskelig for deg. Jeg håper virkelig organisasjonene skjønner alvoret.

Lykke til videre med alt du gjør i framtida!

- Ingrid

Maren

26.05.2014 kl.19:19

Herre, for en historie..! Stakkars deg, men samtidig er du jo heldig - tenk på hvordan det kunne gått uten nettverk, hjelp og flaks... Bra du deler, sånn oppførsel fra profilerte organisasjoner må få konsekvenser! Stå på :)

Anonym

26.05.2014 kl.19:37

Du burde saksøke explorius og få pengene dine tilbake!

26.05.2014 kl.19:50

For en grusom opplevelse dette må ha vært. Synes det er bra du forteller dine erfaringer, sånn at andre får øynene opp, og at organisasjoner får konsekvenser.

Lykke til videre!

Anonym

26.05.2014 kl.20:15

Gikk du på en religiøs skole med tilsvarende vertsfamilie?

Monica

26.05.2014 kl.20:19

Kontant media, få dette ut! Igjen så kommer det bare skrekkhistorie om disse organisasjonene som svikter utviklingstudenter på andre siden av jorda. Syns dette er nok, ingen i verden fortjener å oppleve det du har opplevd! Syns dette er helt vanvittig absurd, jeg hadde fått dette ut til media og saksøkt dem. For en dritt organisasjon

TIL FREMTIDIGE UTVEKSLINGSELEVER

26.05.2014 kl.20:20

Når jeg leser dette får jeg gåsehud nedover ryggen og jeg starter å lure på hvordan noen kan ta andre menneskers liv så useriøst? Hvordan kan de ansatte i organisajonene med god samvittighet selge det de kaller et "Et ubeskrivelig utvekslingsår med minner og vennskap som var livet ut" når de VET at om du er uheldig med familie, da er du screwed, fordi de har null planer om å hjelpe deg?

Selv er jeg også utvekslingselev og havnet også i en forferdelig vertsfamilie. Men takket være en veldig god organisasjon fikk jeg byttet i løpet av mine første 2 uker. Vertsfamilien min, som kun bestod av en dame forlot meg alene i leiligheten flere dager med hundene sine - jeg visste ikke hvor jeg var i forhold til noen ting, hvordan jeg skulle komme til skole, byen, FÅ TAK I MAT og siden hun også skrudde av internettet var det utrolig vanskelig for meg å få sagt ifra hvordan jeg hadde det. Der og da føltes to uker i et fremmed land(var heldigvis bare i England), uten noen jeg kjente og med dårlige engelsk-kunnskaper som en evighet.

Dere som leser dette tenker nok at jeg er selvsentrert som forteller om mine "to helvettes uker" etter Karoline forteller om sitt "helvettes år", men poenget mitt er egentlig det at etter mine to uker i dårlig vfam var jeg så langt nede at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg mens Karoline klarte seg et helt år. Selvom jeg er utvekslingselev og har sett hvordan en dårlig vfam er, er det umulig for meg å sette meg inn i noe halvparten så ille som hun hadde. Jeg tror utrolig få mennesker ville klart dette. Og dere som skal på utveksling bør skjekke ut organisasjonen deres nøye.

Og det er nettop derfor jeg vil fortelle om hvor jeg dro, med hvilken organisasjon og hvorfor. Jeg dro til England nettop fordi det ville vært lettere å dra hjem om noe skjedde. Før jeg dro tenkte jeg at england kanskje var for likt norge, men jeg tok VELDIG feil. Jeg hadde jeg aldri hørt skrekkhistorier fra organisasjonen jeg dro med; Heltberg International School. De sender ca 80 elever vært år til York College, en utrolig bra vidergående med ca 4 000 elever, hvor briter tar buss i opptil 2-3 timer hver veg fordi de heller vil gå der enn andre dårligere vidergåender. Fjordårets elever har fortalt at blandt annet kjemi ble utrolig lett 3 året fordi de allerede hadde lært det i york.

De første ukene av utvekslingsåret er ansvarspersoner fra norge her og passer på at alt er bra - og at folk som havner i vfamilier lignende min får byttet så fort som mulig.

De har også en ansvarsperson på college 1 dag i uken, gjennom hele året. Og damen som er ansvarlig for bytting av vfam er på skolen hver dag og det tar til vanlig opp til en uke å få byttet vfam. Eneste grunnen til at det tok lenger tid for meg var at vi ikke startet skolen før vi hadde vært her i litt over en uke.

I tilleg har alle faddere/buddies som college gir oss noen uker før vi drar sånn at vi "kjenner" noen før vi drar. Min buddy viste meg rundt i byen, forklarte meg hvordan jeg skulle komme meg til college, kinoen, cafeer og vennene mine- noe vertsforesldrene til alle de andre utvekslingselevene gjorde de første dagene vi var her.

Personlig mener jeg at det er sånn systemet bør være uansett hvor du drar. Og at man skjekker opp nøye. For det å bo i en bedreten familie ødelegger ikke bare et år, det ødelegger noe som potensielt kunne være det beste året i ditt liv.

Lill

26.05.2014 kl.20:37

Hjeeelp!! Du er SÅ sterk! Superwoman! Dette må du kontakte media for, med mindre de allerede har kommet i kontakt med deg :-) Dette skal du ha kompensasjon for!

Josefine

26.05.2014 kl.21:02

FYSØREN så forferdelig :( synes skikkelig synd på deg! Stå på!!

Kathrine

26.05.2014 kl.21:20

Uff, for et mareritt.. Har ikke ord! Godt det endte bra, du er ei sterk jente!!

Frida

26.05.2014 kl.21:22

Hjelpes, for et mareritt! Hvis ikke Explorious gjør noe for å gi deg et plaster på såret (i det miste) synes jeg absolutt du bør ta kontakt med media for å fortelle historien din og stille organisasjonen til veggs. De er nødt til å svare for seg her, måten de har håndtert saken din på er jo skandaløs.

Håper resten av oppholdet ditt blir fantastisk!

-Tidligere utv.student

nora

26.05.2014 kl.21:44

Enda godt det endte godt.. Håper hun vertsmoren holder seg longt vekke... Lykke til videre :)

Thea

26.05.2014 kl.22:21

Kjære deg. Jeg trodde jeg hadde det ille! DETTE er ille. Lei for at du måtte gjennom dette. Ikke greit.

Stian Vikra

26.05.2014 kl.22:55

Fysj! At det er mulig å oppføre seg sånn, både av vertsmor og de du har betalt for utvekslingen!

Desto mer imponert over deg som klarer å fullføre med stil!

Gratulerer, det tar jeg rett og slett av meg hatten for utrolig bra!

Elena

26.05.2014 kl.23:53

Huff! Trist å høre at det kan gå så galt. Jeg er glad jeg hadde verdens beste vertsfamilie da jeg var i USA, og jeg savner dem hver dag som går! Stolt av deg som klarte å komme deg ut av det så bra som du gjorde! STÅ PÅ VIDERE!! :)

Kristian Halvorsen

27.05.2014 kl.00:11

Oi shiiiet, voldsomme greier. Skal ihvertfall aldri dra på utveksling!

Håper det går bra med deg og at alt ordner seg.

Line

27.05.2014 kl.00:12

Vanligvis pleier jeg ikke å lese så lange tekster, men det var så bra skrevet og ikke minst noe jeg følte jeg måtte lese. Helt sykt hvordan du har hatt det da! Stakkers deg, men fy søren, så sterk du er! You go girl :) Veldig bra at du også tok deg tid å dele den historien, uansett hvor lang den ble. Har ikke ord! Du bør i alle fall være stolt av deg selv, for å ha opplevd noe sånt og kommet deg igjennom det, stått på og kjempet. Veldig bra! Håper du får en fin tid resten av ditt opphold :) Unner deg det beste!

27.05.2014 kl.00:14

ringte det ikke noen bjeller hos foreldrene dine når vertsforeldrene dine ga deg ulovlig medisin og var sånn når du var sammen med dem?

Amalie

27.05.2014 kl.00:21

herregud er det mulig! utrolig trist at du har opplevd dette i utvekslingsåret, et år som bare skal være moro og spennende! Håper alt går bra fram mot hjemreise og etterpå :) Helt utrolig dårlig av de som er ansvarlige for utvekslingen, de markedsfører seg på en måte som tilsvarer at de skal hjelpe enhver utvekslingstudent dersom det er noe, og at de er det beste i sin bransje, blahblah, tydeligvis mye tull der.. Kos deg videre i USA og god tur hjem til Norge, håper du har hatt et ellers bra år i USA til tross for denne absurde og tragiske situasjonen..

Sara

27.05.2014 kl.00:53

Skjønner ikke at noe sånt som dette er mulig! Unner deg virkelig ikke å ha gått gjennom dette, men håper alt er mye bedre nå!

Lykke til <3

Frida

27.05.2014 kl.01:10

Helt forferdelig at du måtte gå gjennom dette, og det er absolutt ikke slik et utvekslingsår skal være! Jeg håper virkelig alt ordnet seg, og at det går bra!

- Hannah

27.05.2014 kl.01:30

Fyttigrisen for et ekkelt kvinnemenneske o.o Hu burde ikke fått være vertsmor. Grøss..

Lars

27.05.2014 kl.04:03

Har selv vært utvekslingsstudent med explorius, det var et rent helvette og komme seg igjennom. Vertsmor mishandlet unger, men ingen ville tro på meg, fordi jeg var en bortkjemt liten drittunge som aldri burde ha dratt til usa i første omgang. Er glad du kom deg igjenom det! Du er sterk, ikke la noe stoppe deg!

Monica

27.05.2014 kl.04:39

Trist å høre om din opplevelse men tusen takk skal du ha for at du delte den. Skal selv på utveksling neste høst og vet nå hvilket selskap jeg ikke skal reise med. Du burde kontakte media her i Norge også. Viktig at slike historier kommer frem til alle slik at selskapene ikke kan behandle sine kunder på den måten og at andre slipper å måtte oppleve det samme.

Ingrid

27.05.2014 kl.06:49

Først vil jeg gi deg en god klem

Og så håper jeg at du har et sterkt støtteapparat rundt deg, slik at du kommer deg gjennom dette og kommer ut i andre enden som en enda sterkere person.

Dette er noe av det aller verste jeg har hørt fra noen utvekslingsstudent om en vertsfamilie. Og organisasjonens oppførsel fører den til den desidert verste.

Utgangspunktet er jo at utvekslingsstudenten er alene i et nytt land og trenger derfor mer beskyttelse enn en vertsfamilie med hele sitt kontaktnett lokalt.

Jeg vet det vil ta tid, men hvis du på noe tidspunkt føler behov for kontakt med andre utvekslingsstudenter, så vit at både YFU og AFS har frivillignettverk i store deler av landet som tar imot alle tidligere utvekslingsstudenter med åpne armer, også de som kun er med på de sosiale tingene.

Klem fra Ingrid

AFSer 98/99

AFSfrivillig siden 99

Vertsmor 13/14

Amy

27.05.2014 kl.09:12

Veldig trist det du har opplevd, Karoline. Utrolig bra at du har delt det - det er viktig at baksiden av det som i dag lett glorifiseres som en drøm kommer frem i lyset.

Linket til deg på bloggen min, masse lykke til videre. Du er sterk.

Klem fra meg

Fredrik

27.05.2014 kl.09:25

Bra du deler dette! Er selv utvekslingsstudent, og det er bra at fremtidige studenter er klar over farene!

Emilie

27.05.2014 kl.09:36

Hei! Grusom historie du har. Vil også fraråde en hver person til å reise med STS da jeg hadde en veldig lignende historie.

De fleste nordmenn med STS reiste hjem eller ble hentet av foreldre og noen saksøkte også. Verste opplegget jeg har vært med på. Jeg ble til og med truet til å ta gynekologiske undersøkelser på et ekkelt legeværelse og ultralyd, selv om jeg var 17 år og jomfru. Det var gøy, og årsaken til det var at jeg sa at jeg var syk og hadde 40,5 i feber. Et av mine beste år vil jeg si. I tillegg til stadige trussler fra samarbeids organisasjonen deres der nede, Coined. Nå vil jeg bare si at det var hovedsakelig COINED som var hovedårsaken, og er bannlyst fra de fleste skoler der nede, så du som student kommer bare inn på latterlige dårlige skoler om du reiser gjennom dem. Jeg reiste altså til Sør-Amerika, ikke Usa. ADVARSEL: IKKE STS! IKKE COINED!!

Dette er bare en liten del. Viktig at alle får høre om disse type ting!

Stine

27.05.2014 kl.10:34

Hoff for en opplevelse!

Torstein

27.05.2014 kl.12:17

Dette burde du virkelig få VG/Dagbladet til å skrive om, utrolig kjipt at du måtte gå gjennom noe slikt, viktig at folk blir klar over det så de ikke havner i samme situasjon :)

Odd

27.05.2014 kl.12:31

Hei.

Som far til Karoline så må jeg få komme med svar på om det "ikke ringte noen bjeller..."

I teksten fremkommer det at det var da vi tok Karoline ut av den familien. Dagen etter at dette med medisinene fant sted. Det var fra det øyeblikket uaktuelt å la Karoline bo i den familien.

Mvh Odd

Ann-Mari

27.05.2014 kl.12:36

Det er skremmende å lese det du har opplevd. Dette burde komme ut i avisene!

anonym

27.05.2014 kl.12:41

I en verden så alene uten støtteaperatet hjemme i lille Norge syntes jeg du er kjempe modig!

fantastisk stå på vilje, gode støttespillere og teamwork!

jeg syntes du skal gå rettens vei mot Educatius eller Explorius men skjønner at du er sliten!

Gratulerer med gode karakterer og lykke til videre på reisen.

Synne

27.05.2014 kl.12:44

Det mest skremmende med dette er vel at organisasjonene som skal være et støtteapparat for deg ikke har stilt opp i det hele tatt. Flott at du forteller din historie videre, men veldig synd å høre alt du har gått gjennom. Håper du alt i alt har hatt et fint år. Gratulerer forresten med et vel gjennomført skoleår! All kudos til deg som fikk A i nesten alle fag, tross alt :)

Nina

27.05.2014 kl.12:54

Er det mulig!! Stakars deg! Reiste også med Explorius og det var ikke en positiv opplevelse! De sa først at jeg ikke fikk familie og ikke fikk dra ut i september engang, og endret ikke mening før foreldrene mine klagde, og da fikk jeg til slutt vertsfamilie. Når jeg kom dit hadde jeg null kontakt med Explorius eller noen annen organisasjon, og jeg så den såkalte kontaktpersonen to ganger. Explorius er et helt useriøst firma, og det som har skjedd med deg er jo bare helt ekstremt! Håper ting går bedre med deg nå, du har vært modig! Lykke til videre!

27.05.2014 kl.13:18

Lykke til videre!

Du e kjempee sterk, hun vertsmoren din var en..... idot. Kunne ønske hun vr bedre menneske enn det. Ville gitt deg en stor bamseklem vist jeg hadde kjent deg. Du fortjener ikke slikt, kunne ønske dere ble hørt og at de hadde funnet en løsning med det, for ingen fortjener slikt. hva har skjedd med saken i dagen, og vant dere saken mot hun? og hvor e hun i dag?

27.05.2014 kl.13:44

Herregud!! Er så takknemlig på din vegne at du fikk byttet familie før dette, tenk om du hadde vært stuck med henne. Glad det ordentl seg, men trist hvor mye penger du å din familie har måttet ut med pga dette. Dette er hovedgrunnen til at jeg aldri fikk reise på utveksling, for man vet faktisk ikke hvordan familiene er. Enda verre når firmaet man reiser med ikke er villig til å hjelpe. Ville helt klart krevd å få tilbake en sum av dette. Du skulle brukt tiden på å kose deg å se kulturen, ikke løpe mellom skole, politi og advokater med ei sinnsyk dame midt i det hele.

Marit

27.05.2014 kl.14:36

Uff, jeg som trodde jeg hadde hatt et tøft år da jeg var ute Er ikke stort i forhold til dette. Byttet selv vertsfamilie, to ganger, men jeg hadde ihvertfall speak/aspekt på min side. Utrolig tøft å lese om denne opplevelsen, men veldig glad på din vegne at det gikk bra tilslutt. Du har nok vokst veldig på dette!

solvår

27.05.2014 kl.15:13

Fy fader altså! ... Jeg vet ikke hva jeg skal si en gang. Du burde kontakte VG eller Dagbladet!

Mari

27.05.2014 kl.16:09

Det er helt utrolig hva folk kan klare å få til! Har selv vært utvekslingstudent, og vet hva som kan skje, men dette var helt sykt!! Gla for t du kom deg ut av det!!

Et tips til dere som vil reise på utveksling! Velg en organisasjon som ikke har en "samarbeidsorganisasjon" i USA, en som gjør alt selv. Da er det tryggest. Tenk nøye gjennom hvilken organisasjon du velger.

Og ikke la deg skremme om dette er noe du drømmer om! bare vær forsiktig, velg rett organisasjon, og REIS!! :)

Lisa

27.05.2014 kl.16:11

Hei Karoline! Jeg har nå lest og delt historien din. Reiste selv med Explorius/ASSE i 2011/2012 og havnet i en lignende situasjon som deg med en psykisk ustabil og kontrollerende vertsmor som jeg ikke klarte/turte å komme meg vekk fra før i april. Heldigvis hadde jeg en super kontaktperson i ASSE som hjalp meg, og jeg fikk flyttet inn hos besteveninna mi sin familie. Veldig lei meg for at du ikke var like heldig. Kjenner jeg blir utrolig provosert på dine vegne. Det er IKKE sånn et utvekslingsår skal være! Håper denne historien når avisene slik at fremtidige utvekslingsstudenter skjønner hva de muligens går til, og at utvekslingsorganisasjoner SKJERPER seg. Explorius må stille større og bedre krav til samarbeidsoriganisasjonene sine i USA, samt kutte ut samarbeidet med mange av dem. Håper du får igjen en god sum av det du har betalt til Explorius/Educatius og ikke minst en ordentlig unnskyldning. Jeg skal hvert fall slutte å anbefale Explorius til folk framover.

Ellers håper jeg du sitter igjen med gode minner og har et fint opphold videre. Jeg hadde veldig mange tunge tider, men må tenke veldig hardt for å komme på konkrete eksempler da det er de gode tidene som sitter igjen! Håper det blir tilfelle for deg også :)

Cecilie

27.05.2014 kl.17:43

Åjehelvvette må nå jeg bare si!! Fy fader for en helsikkens tøff jente du er.

Det var helt sykt å lese alt du har vært igjennom! Du er en av de sterkeste

personene jeg har "møtt". At du virkelig sto på slik som det er helt fantastisk.

Alt du var igjennom hadde jeg ikke klart i det heletatt, men du gav ikke opp.

Fantastisk innlegg <3

Martin Holt

27.05.2014 kl.19:25

Jeg er overrasket over at jeg orket å lese dette! Men det var verdt, du er modig, stay strong always <3

- Gutt, 14 år.

Thao

27.05.2014 kl.20:29

kjenner jeg blir oppgitt og forbanna og over slike amerikanere som vertsmoren som du fikk. Jeg reise selv med explorius/educatius skoleåret i fjor og opplevde mye av det du fikk oppleve. Vertsmoren min anklagde meg for å lyve om at eks-verstfaren min befølte meg på upasselige steder på kroppen og hun løy om ulike ting som jeg aldri hadde gjort til Educatius. Det endte med at Educatius valgte å tro på henne og jeg ble kastet ut. Jeg var ganske heldig med å få en annen vertsfamilie i Phoenix. (Bytta fra Lancaster i California.) Men kontaktpersonen jeg fikk i Phoenix var ikke hjelpsom i det hele tatt. Bodde hos en alenemor som fikk meg til å rydde meg opp etter henne men kontaktpersonen min gadd redd og slett ikke å svare meg på meldinger, ringte aldri tilbake til meg og svarte meg aldri på mail. Det eneste jeg kunne gjøre var å holde ut, siden det var bare 1 måned til jeg skulle dra fra vertsmor. Jeg klarte å holde ut, men fikk noen psykiske utbrudd i perioden før jeg skulle dra.

Det eneste jeg kan gi råd til deg, er å være sterk! Hold ut og hev deg over et så nedlatende og barnlig voksen. Jeg vet hvordan du har det. Det er vanskelig å være sterk og takle situasjonen. Angående Educatius, så kommer det an på om du får en veldig fra kontaktperson eller ikke. Jeg fikk en bra kontaktperson i California, men ikke i Arizona. Jeg klarte å holde ut de siste 2 månedene fordi jeg hadde venner jeg var med. Ikke gi opp i hvertfall! Tilslutt er det du som er den modne personen. Ikke la et slik menneske ta knekken på deg. Ønsker deg masse lykke til videre!

Rikke Nilsen

27.05.2014 kl.20:41

Wow, bare wow. Dette fortjener virkelig ingen utvekslingselev! Du har vært så sterk, har ikke ord. Dette måtte jeg dele på FB.

Var selv på utveksling i år, og det endte ikke som det skulle.

Håper tiden fremover virker lysere for deg, det unner jeg deg virkelig.

Hanne

27.05.2014 kl.21:01

Stakkars jente!

Jeg måtte selv bytte familie da jeg var i USA for 4 år siden, men jeg var ikke pålangt nær i en sånn situasjon!

Håper alt ordner seg nå! Det der bør ikke skje!

Jeg har sagt det hele tiden til alle jeg kjenner; Gjør grundig research på organisasjonen du reiser med!

Håper resten av tiden din i USA bli like bra som min ble! Det dempet liksom litt av den jævlige tiden.

<3

Nora

27.05.2014 kl.21:05

Var utveklingsstudent med explorius i fjor - kan ikke forestille meg hva du har vært gjennom! sånt skal bare ikke skje... jeg håper du får den hjelpen og støtten du fortjener, og synes det er imponerende hvordan du holder motet oppe! håper resten av oppholdet blir bra!

Yvonne W

27.05.2014 kl.21:13

Sykeste jeg har lest, håper alt er bra med deg og dette ikke har ødelagt noe som helst. Stå på, du er kjempe flink!

Maja

27.05.2014 kl.21:28

Jeg kjenner jeg blir så forbanna over å lese hva du har måtte oppleve! Jeg har ikke ord. Jeg var selv utvekslingsstudent for to år siden, og jeg forstår og kjenner meg så igjen i hvor liten man føler seg når man er på den andre siden av jorden helt alene. Utvekslingsåret mitt var alt annet enn en dans på roser, men sammenlignet med hva du har måtte gå igjennom så var det ingenting. Jeg kjenner deg ikke, og har ikke lest bloggen din før nå, men allikevel kjenner jeg meg nesten stolt over at du har holdt det ut og at du fortsatt er der nede! Mange ville ha reist hjem så fort det hadde utviklet seg slik som i din sak, så det står virkelig i all respekt til deg for at du har holdt det ut. Det hjelper kanskje fint lite, men som jeg selv kjenner nå i ettertid av utvekslingsåret mitt, så er det de tunge nedturene og helvette jeg var igjennom som har gjort meg mye sterke. Så man får vel noe igjen for det helvette man er igjennom også.

Jeg håper virkelig at du får en fantastisk avslutning på året ditt og jeg ønsker deg masse lykke til videre!

Silje

27.05.2014 kl.22:56

Selvom du har fått frem saken din her, og mange som har sett den i Norge. Synes jeg at du bør gå til vg og dagbladet om dette. Fordi dette bør komme frem hvordan explorios behandler utvekslingstundenter.

Kari

27.05.2014 kl.22:57

Du er tøff, stå på videre:) også håper jeg virkelig at folk får høre om dette og at explorius skjerper seg, dette går ikke ann.

Ulla

27.05.2014 kl.23:08

Det er så trist at en dame klarer å snu utvekslingsåret ditt så på hodet. Kjenner jeg blir provosert, særlig av organisasjonen du reiste med og som liksom hadde ansvar for deg, de fortjener å bli lagt ned, håper virkelig folk leser dette og at utvekslingsstudenter velger organisasjoner med ryggmarg fremover i tid.

Er det en ting som får meg til å smile så er det stå-på-viljen din! Du hadde jo aldri gjort noe galt, og jeg satt nesten å jublet da du skrev om hvor godt du ble behandlet i retten, virkelig! Du virker tøff, og vær fornøyd med denne lille seieren midt oppi det negative, du er virkelig en erfaring rikere, både på godt og vondt, og du har toppkarakterer, så det burde ikke bli noe problem å komme seg tilbake fra et sånt "set back"

Håper resten av året ditt blir fantastisk, heier på deg! :-)

Christine

27.05.2014 kl.23:23

Takk for informasjonen, nå vet jeg hvilke organisasjoner jeg ikke blir å anbefale videre! Tenker jo selv at herregud, hva om jeg hadde dradd på utveksling det året jeg skulle? Det var jo Explorius jeg hadde tenkt å bruke.

Kjempetrist at du måtte gå gjennom alt dette, men supert å høre at du fikk all den hjelpen (og vel så det!) du trengte!

Joakim

27.05.2014 kl.23:56

Om du blogger så kunne du i alle fall tatt deg tid til å skrive skikkelig.

Nina

28.05.2014 kl.00:01

Enig som mange her skriver, kontakt media og saksøk de! Fetteren min reiser til USA som utveklingsgsstudent selv snart, og håper inderlig at noe lignende ikke skjer med han.

Utrolig tøff jente du er!!

meg :)

28.05.2014 kl.00:21

helt utrolig! takk for at du forteller din historie!

Victoria

28.05.2014 kl.00:26

Fælt å høre at året ditt ble så ødelagt på denne måten! Virkelig en tøff opplevelse du har hatt!

Jeg ser at mange kritiserer EF her. Det er viktig å huske at man kun hører de negative opplevelsene ved en organisasjon. Jeg reiste selv med EF til USA i 2012/13 og måtte bytte familie. Historien bak er lang, men så fort jeg kontaktet EF i USA tok de tak i saken, og jeg ble flyttet neste dag. EF har ingen underorganisasjon, men hovedkvarteret sitt i Boston. De har langt flere kontaker i nærheten enn mange andre organisasjoner. De er en veletablert og RYDDIG organisasjon. Vil absolutt ambefale EF og AFS til dere som tenker på å reise. Jeg har fortsatt god kontakt med min områdekontakt og alle de andre studentene jeg ble kjent med som reiste med EF, er stor fornøyde! Noen av de hadde like opplevelser, og fikk hjelp umidelbart. Det er ofte lurt å høre med folk som har vært på utveksling, mot for å lese skrekkhistoriene på internett da man skal bestemme seg for en organisasjon. Jeg er fult klar over at det er mange som har hatt problemer med EF, men jeg kunne ikke hatt det bedre. Som sagt, det er de negative historiene om utveksling som kommer frem og får mest oppmerksomhet.

Når det er sagt mener jeg så klart at Explorious er 100% ansvarlige for dette! Organisasjonen skal støtte STUDENTEN, IKKE familien. Jeg håper virkelig du klarer å nyte de siste ukene dine i USA, og at du kommer til å sitte igjen med noen flotte minner! :)

Agnete

28.05.2014 kl.00:41

CRAZY!! Var selv utvekslingsstudent i Iowa året 2013/2014 og stortrivdes med vfamilien min. Utrolig trist at du måtte gå igjennom noe sånt! Vi reiser faktisk ned for å det beste året i vårt liv også er det noen som prøver å ødelegge for oss? er trist as... Er veldig glad for at det endte så bra! Slik jeg har forstått det er du forsatt i statene og har graduation igjen? Nyt de siste dagen, det er de mest minnerike! Gled deg mye til Graduation, mye god mat osv :P Jeg reiste også med Explorius og var ikke så fornøyd med dem jeg heller.. hadde nok valgt ett annet selskap skulle jeg gjort det igjen!

Karoline

28.05.2014 kl.00:50

For en forferdelig historie!

Jeg reiste selv med EF til Costa Rica 2009/2010, første familien min lignet veldig på den du beskriver, det tok hele 5 mnd før jeg fikk bytte familie, og da hadde jeg selv funnet ny vertsfamilie, for EF ville helst ha meg ut av byen. Etter to måneder i min nye familie skulle de flytte og jeg måtte dele rom med min jevngamle vertsbror. Da jeg ville bytte familie igjen fikk jeg endelig lov til å bo sammen med en annen utvekslingstudent fra Norge, og resten av oppholdet gikk knirkefritt. Jeg forstår frustrasjonen din veldig godt, syns det er helt ekstremt at det har gått så langt.. Utrolig bra måten du har taklet det på, det skal du ha :)

utveksling en risiko du er villig til å utsette deg får

28.05.2014 kl.03:48

Hei jeg reisete med stst utveksling til i usa får 4 årsiden. Jeg kjenner meg igjen i mye av det du sier.

De organisajonene burde vært saksøkt får lenge siden. Når jeg mener de så mener jeg absolutt alle utvekslings organisajonene Ef, sts, Educatius, Speak, afs you name it. Burde vært saksøkt. Man sender ikke 16 år gamle jenter og gutter til Usa med en organissasjon som svikter unge mennsker som er alene i et fremmed land i en alder av 16/17 år.

Det er et sjansespill en stor risk å sende barnet sitt på utveksling til Usa. Det er minst 50 prosent sjanse får at område representanteen/ koordinatoren korrupt. og hva verts familien angår, så er det som å vinne i lotto. Du vet aldri hva du går til. Og jeg har en følelse av at det er en stor andel vertsfamilier som er kjøpt og betalt.

det sier se egentlig selv, hvor mange oppegående familier i norge er villige til å la en fremmed bo hos seg i et år?

Lisa

28.05.2014 kl.07:02

Hei Karoline,

Jeg reiste på utveksling til Japan med AFS for 5 år siden, og hadde en rimelig god opplevelse. Klart, kommunikasjon er alltid en utfordring når det kommer til språkbarrierer og kulturforskjeller, men alt i alt så gikk det fint med meg. Ofte så er slike organisasjoner basert på frivillig arbeid, og noen biter over mer enn de kan rekke, som ofte er tilfellet for "kontaktpersonen" man får tildelt. (Min kontaktperson var forøvrig leder for AFS i mitt område, og maken til kontrollerende dame har jeg aldri siden møtt.)

Det jeg tenker etter å ha lest historien din, og basert på noe jeg selv har opplevd senere, er at når man drar på utveksling, frivillig arbeid eller liknende med en organisasjon som "samarbeider" med en annen organisasjon i det landet du skal til, da må man bare styre langt unna og være varsom. Jeg vet ikke så mye om Explorius, men ut i fra det jeg leser her på bloggen din, så er ikke Explorius og Educatius samme organisasjon, men de har et partnerskap?

Når to organisasjoner har et slikt partnerskap, så er det slik at så fort du har overlevert pengene til den Norske organisasjonen og sitter på flyet, skal du vite at de ikke bryr seg en døyt om hva som skjer med deg videre. Ikke om partnerorganisasjonen holder det de lover heller.

Jeg opplevde noe slikt da jeg for noen år siden dro på et 6-måneder langt program med x-plore til Kina, der vi skulle undervise i Engelsk på barneskoler rundt om i landet. I dette tilfellet var x-plore den norske organisasjonen som ordnet visum og som jeg betalte inn penger til, men organisasjonen som hadde ansvar i Kina var en helt annen en. Det vi ble lovet vs det vi opplevde var helt under mål, og akkurat som deg fikk jeg bare avvisende svar fra organisasjonen og beskjed om at dette måtte jeg ordne opp i selv siden det var mellom oss deltakere og skolen.

Det er godt at ting ser ut til å ha ordnet seg for deg. Husk å ta med deg de positive opplevelsene videre, men glem heller ikke de negative. Det er fælt når det skjer, men i ettertid kan man tenke tilbake og si at man lærte noe av det tross alt.

Mari

28.05.2014 kl.07:03

Herregud! Dette er hvorfor jeg aldri i livet skal på utveksling!

Erica

28.05.2014 kl.07:25

Oi! Leste vært ord og tenkte "tenk at hun opplevde dette" Du er veldig modig, fortsett med det!

Elise

28.05.2014 kl.09:30

Ser det er mange som kritiserer Explorius her. Utrolig dumt å lese at det er så mange som har hatt dårlige opplevelser med organisasjonen. Virkelig synd at organisasjonen ikke støtter studenten, og heller støtter vertsfamilien. Synes selv at du bør gå videre med denne saken! Få dette ut i media slik at flere som vurderer å dra på utveksling ikke velger Explorius! En slik organisasjon burde vel helst ha vært lagt ned. Vil forresten si at du har en utrolig stå på vilje! Vet ikke om jeg selv hadde klart like mye stress som det du har gått i gjennom :)

Camilla Knutsen

28.05.2014 kl.09:36

Guri mæ... Æ va i USA 2007/2008 å opplevde at min vertsfamilie (spesielt farn) var psykopat. Tok mæ 7mnd å kom mæ bort derfra. For å gjør ei lang historie kort så va han veldig kontrolleranes, tok fra mæ mobil og pc hver ettermiddag, lot mæ ikke sitt på andre enn han, ble vanskelig for mæ å få mæ venna, han sendte mæ tusen sms, når vi krangla om dette sa han bare at INGEN ville ha mæ, og om æ dro så måtte æ avslutt oppholde, mista alle pengan og ikke få gå sisteåret mitt på vgs med mine klassekamerata. Når pappa og mamma fikk nok sendte de mail å krevde at æ sku bort derfra. Påveien bort ble æ kjefta opp av min områderespresentant og regionsjef.. Trur ikke organisasjonan har kontroll på ka som skjer..

Beate

28.05.2014 kl.09:46

Å herregud for en trasig opplevelse. Bra du har stått på og gjort ditt, du er virkelig ei jente med guts. Lillesøstra mi har venninner som skal reise til USA til høsten og jeg håper virkelig ikke at de har valgt samme byrå som deg. Det er tøft at du klarer å stille opp og lage ett så bra blogginnlegg om det. og vise andre hva de har gjort med deg. Et utvekslingsår er jo ikke bare for å gjøre det beste ut av seg selv, men det handler og om opplevelsen... Det er utrolig tøft at du har klart å få så gode karakterer og blitt tråkka så mye på.

Håper det går bedre nå. Du fortjener bedre enn som så.

Nettavisen

28.05.2014 kl.10:14

Vi i Nettavisen ba Explorius komme med et tilsvar på denne bloggen. Deres svar kan man lese i sin helhet i vår gjesteblogg: http://gjest.blogg.no/1401264081_28052014.html - - Et overveldende antall av våre studenter er fornøyde

Magda

28.05.2014 kl.10:22

Så dårlig gjort av vertsmoren din, Explorius og Educatius!!

Håper alt ordner seg, lykke til! :)

Emilie

28.05.2014 kl.12:45

Ta kontakt med VG! På tide at noe blir gjort med dette, har hørt lignende historier tidligere. Det er en skam at du har blitt behandlet på denne måten! Æsj, jeg har ikke ord!

Marion

28.05.2014 kl.13:31

Utrolig trist at en tid som skulle være gøy og lærerik ble så tungvint for deg. Selv reiste jeg til Japan som utvekslingsstudent i 2009/2010, jeg også med Explorius. Explorius har ikke et eget selskap i Japan, så selv om jeg reiste med dem i utgangspunktet, "overtok" et annet selskap meg der nede. Det ingen fortalte meg om, var at ingen i dette japanske selskapet snakket engelsk. Jeg snakket med en person fra Explorius EN ENESTE gang i løpet av året. De har fremdeles ikke kontaktet meg og spurt hvordan oppholdet mitt var...

Ida Andreassen

28.05.2014 kl.13:56

Jeg vet ikke hva jeg skal si. Men jeg er for det første veldig glad for at jeg ikke skrev under på kontrakten i fjord som skulle gjøre at jeg kunne dra på utveksling i år. Når jeg hører om dette blir jeg både sint og lei meg på dine vegne!!! dette er latterlig og jeg håper alt ordner seg for deg!

Rebekka

28.05.2014 kl.14:43

Hei. Jeg vil bare si gratulerer med seier over det der altså. Skikkelig creds! :) Jeg var selv utvekslingsstudent i frankrike for 8 år siden da noe lignende skjedde. Jeg ble veldig syk, 40.5 i konstant feber, vondt i hele kroppen osv, altså influensa, og var så dårlig at jeg sov i nesten 2 uker i strekk. Da jeg ikke ville ta noen medisiner eller bli pressa til å gå på skolen så ble det kjempemye styr om at jeg hadde en hemmelig agenda mot alle der, vertsfamilien, skolen, alt, og at det liksom var min skyld eller noe sånt. Husker faktisk ikke alt som skjedde, men det ble hundrevis av mailer og telefoner mellom mamma, skolen, vertsfamilien og "kontakt personen". (Var ikke explorius dette, men uansett). Heldigvis gikk det greit iogmed at jeg dette var rett før vinterferien og at jeg bare dro hjem og fikk 3 uker ferie, istedenfor 2, men da jeg kom tilbake igjen ble det en del styr ifra han duden på skolen som prøvde å ødelegge for meg. Men det gikk over etterhvert og var ett helt ok skoleår. Er veldig tøff selv, og kan nok tenke meg at det hadde vært verre for en litt mer "fragile" person.. Lykke til!

Sebastian

28.05.2014 kl.14:51

Står utrolig med respekt på hvordan du har taklet det. Dessverre finnes det mennesker som bare er opptatt av å lage faenskap. Stå på videre!

Jannicke Elnæs

28.05.2014 kl.16:40

Så utrolig dumt, kjipt, trist og leit at en sånn tur for deg ender slik som dette. Det er jo ikke sånn det skal være i det hele tatt, og nå vet ihvertfall alle andre hvem de ikke skal bestille utveksling fra. Jeg vet ihvertfall! Håper Det selskapet du har reist med går konkurs på grunn av den hendelsen her, eller at noen med makt ber dem avslutte med en gang. De kan ikke ha ansvaret for unge mennesker hvis de holder på sånn, med den vertsmoren du hadde først, kunne de jo risikert at du ble kidnappet tilbake. Det er helt insane!! Jeg har faktisk ikke ord for hvor sint jeg ble på dette selskapet når jeg leste dette. Det er bra du har noen gode rundt deg som hjelper og støtter din sak!

Håper du får tatt rotta på de slemme, heier på deg ;)

mams

28.05.2014 kl.16:47

Hei Karoline. Eg er mamma til Ef student i England. Ho har vore heldig, men andre studenter har opplevd problem som du. Og ikkje fått den hjelpen dei trengte. Eg trur vi foreldre må gå inn som pressgrupper. Slik reglene er nå må du reise med ein av dei godkjente organisasjonene for å få støtte. Kanskje vi bør prøve å endre monopolet desse org har. Eg kan kontaktes på 1221heg@gmail.com. Om dere vil ha kontakt. Lykke til videre. Gro

Gro

Gunnar

28.05.2014 kl.17:01

Hei Karoline,

Det er sjeldent jeg hører om en jente med så mye tæl som du.

Du skirver innledningsvis at du håper leserne vil lese hele historien. Jeg kunne ikke stoppe.

Jeg følte det kokte mer og mer.

Utrolig flott at du sto opp mot vanviddet. Og vant fram!

Jeg håper du og din familie går til anmeldelse av Explorius og Educatius og krever dem for erstatning, både for utgifter og tort og svie.

Dere har en god sak.

Lykke til!

USA er et fantastisk land. Problemet er at det finnes altfor mange gærninger samlet under samme flagg.

Simen

28.05.2014 kl.17:08

Godt det ordnet seg for deg. Hadde selv litt trøbbel som utvekslingsstudent i USA for noen år siden, dog langt fra så ille som for deg! Opplevde også at de jeg reiste med(EF) tok vertsfamilien sin side i alle saker..min var heldigvis ikke så ekstrem som din.

Trine

28.05.2014 kl.17:23

Herlighet, så skummelt! Jeg kan ikke forestille meg å vøre alene i USA med mange regler og en gal vertsmor. Jeg er virkelig glad det er ordnet for deg. Utrolig hva noen folk får seg til å gjøre. Gratulerer med graduation og lappen, det kan ikke ha vært lett å konsentrere seg om eksamener i det hele tatt.

Sunnivaogco

28.05.2014 kl.17:24

Hei kul blogg eg va gla det ordna seg men eg hadde satt veldig stor pris på om dere besøkte min blogg

Maggi

28.05.2014 kl.17:30

Huff..Dette unner jeg virkelig ingen..Du er sterk som står på ditt og klarer deg så bra tross dårlige odds...Synes de organisasjonene burde legges ned rett og slett..

Frida

28.05.2014 kl.19:51

Hadde kanskje tenkt å være i USA et år også, nå vet jeg hvilken orginasjon jeg ikke skal velge.

Emilie

28.05.2014 kl.19:52

Jeg kjenner jeg blir skikkelig lei meg for at du har måttet oppleve alt dette, og jeg håper virkelig at du klarer å nyte den siste tiden din på utveksling til tross for alt som har skjedd! Du virker som en utrolig sterk og flink jente, og jeg håper virkelig at alt ordner seg!

Espen

28.05.2014 kl.20:15

Dette var provoserende å lese! Start et fond for innsamling med formål å saksøke alle nødvendige parter for å hindre at lignende oppstår med andre, så skal jeg støtte fondet. Om noe slikt hadde hendt mine døtre når de kommer i den alderen vet jeg ikkeom jeg hadde håndtert det like rolig.

Melissa

28.05.2014 kl.21:20

Er det mulig!? Håper alt går bra med deg nå:) Det er rart hvor syke noen kan være. Hun høres jo ut som en psykopat da.

Roger Jakobsen

28.05.2014 kl.21:47

Forferdelig opplevelse. Synes virkelig synd på deg! Min sønn var utvekslingsstudent i Gilbert, AZ ifjor. Heldigvis fikk han en bra familie, men han hadde problemer i forkant av oppholdet. Han kom seg ikke avgårde før 2.oktober. Explorius var svært vanskelige å komme i kontakt med. Så lenge vi hadde betalt, var det ok. Men din historie overskygger alt jeg tidligere har hørt. Føler tross alt at vi var heldige. Var inne på tanken om å reise til Sandvika for "kuppe" infomøtet i mars. Bare for å fortelle hvor dårlig vi hadde blitt behandlet. Hadde jeg visst på forhånd hva du måtte gå igjennom, hadde jeg tatt den turen. Denne vil jeg legge ut på Facebook, og be mine venner om å spre. Explorius burde ikke ha lov til å drive sin virksomhet! 97 % er fornøyde???? Hallo!!!!!

Joyce

28.05.2014 kl.21:51

Så kjedelig du måtte oppleve dette også...fin du er på bilder :)

hansfru

28.05.2014 kl.22:22

Å fytte rakkern! Det her var jo helt sjukt å lese! For en dårlig behandling av Explorius!! Det er helt skremmende!

Ketil

28.05.2014 kl.23:37

Om det er ei trøyst så er den som går gjennom dette beviseleg sterkere psykisk og får med seg meir ballast i livet. Min historie er frå 1986 - 1987. Var i Alabama, delte rom med sønnene i huset i tre-etasjes køyeseng. Gjekk på skule i nabo-county'et pga at kvite ikkje gjekk på offentleg skule i lag med svarte. Gjorde eit tappert forsøk å delta i sosialt liv etter skoletid men vart nekta av vertsmor. Det var sjølvsagt soleklare logistikkproblem og ho da at ho ikkje kjente elevane på skolen. Meldte ønske om å skifte familie etter 1 mnd men det gjekk 6 før det vart ordna. Kom til eit godt vakse ektepar men var rimeleg demotivert og vart kasta ut etter 3 mnd. Kom i ein mellomfase før heimeside til area-rep for sør/aust USA. Hennar analyse av det som hadde skjedd var at det ikkje var meg det var noko galt med, men uttaket av vertsfamilie. Det bildet ein ønskte å presentere var øvre middelklasse og ha reell kulturutveksling. Så takler du slik som 17 åring så skal det litt til å vippe deg av pinnen seinare i livet. Det er erfaring ingen ber om men er ufrivillig nyttig innsikt i at verden aldeles ikkje er rosa. No er eg 45 år. Lykke til vidare i livet. (Reiste med STS)

Anne

28.05.2014 kl.23:49

Dette er det sykeste jeg har lest :O Utveksling er jo noe som skal være en positiv opplevelse i livet, og det er utrolig hjerteskjærende å lese hvordan ditt år i USA ble snudd på hodet. På en måte glad for at jeg ikke reiste allikvel på utveksling i år. Virkelig skremmende å lese :O Lykke til videre vakre deg :)

Gaute

29.05.2014 kl.01:37

Etter at e har lest, så er e 100% sikker på at du har vært veldig uheldig og møtt på en Narcissist. En narcissist er en person som tror verden er skapt for å tjene dem, og ikke omvendt. Dermed mangler de all sans for moralitet, logikk og samvittighet. Så de juger, truer og tyr til ufattelig ondskapsfulle handlinger bare for å få det som de vil, slik som dette blogginlegget viser. Narcissisme er veldig utbredt i feminismen i vestre land, så som et hint så er det lurt å holde seg unna feminister der.

Espen V

29.05.2014 kl.08:27

Vond lesning. Men...jamen meg er du ei tøff jente. Jeg tror du kan fikse ALT etter å ha kommet helskinnet igjennom og flott bestått eksamen! Lykke til videre, jeg tror du vil nå langt! :-)

Tori

29.05.2014 kl.08:40

Hei, for en skremmende historie. Jeg har opplevd mye av det samme med en "venninne" for noen år siden. Hun var helt klart en ekte psychopat og er det noe jeg har lært så er det å holde meg langt unna slike. De har absolutt ingen skrupler. Ta erfaringen positivt, i møte ved neste psychopat vil du lukte lunta med en gang og aldri bli utsatt for slike igjen. Men husk, de kan bare nag lenge etter og ta hevn. Be careful.

Helene

29.05.2014 kl.10:03

Wow! For en nervepirrende historie. Veldig levende fortalt. Jeg satt med hjertet i halsen da jeg leste og ble lettet da jeg skjønte at alt gikk bra. Dessverre er det mange gærne mennesker her i verden og du hadde Max uflaks og søteste på en av de. Søstra mi har selv vært på utveksling og det gikk veldig bra, men man hører jo også skrekkhistorier som denne. Imponerende at du bare fikk A opp i alt kaoset, du er kjempeflink og burde være superstolt av deg selv! Lykke til videre, du kommer til å nå langt:)

Guro

29.05.2014 kl.10:14

Er nok flere som skygger banen for Explorius og Education nå! verdens dårligste reklame må jeg si... Takk for at du deler!

Liv-Randi

29.05.2014 kl.11:51

Så grusom lesing!

Håper alt går bra til sist! Når er/var graduation?:)

Katarina

29.05.2014 kl.13:36

Fy søren. At det går an. Dette er helt kvalmt og fryktelig uansvarlig. Sett at du ikke hadde foreldre som ikke hadde anledning eller økonomi til å ta seg fri fra arbeid for å reise til USA for å hjelpe? Sett at du ikke hadde kontakter som kunne skaffe en slik god advokat? Du hadde vært hjelpesløs og helt alene. En jente akkurat på vei inn i voksenalder i kamp mot en gal vertsmor. herregud, jeg er bare så ufattelig glad for at du fikk den ekstreme støtten du har fått, du er ufattelig heldig med det. Likevel får jeg så vondt av hvordan organisasjonene håndterer dette. Helt utilgivelig!

Kristina

29.05.2014 kl.18:56

Håper jeg kommer til å lese om dette i media i nærmeste tid fremover! Med så mange mennesker med negative erfaringer hos disse organisasjonene, noen verre en andre så burde det komme ut i media. Flott at du deler din historie! Fortsett å være sterk og pass på deg selv!:-)

29.05.2014 kl.19:35

Få dette ut så folk ikke bruker disse organisasjonene.

Tone

29.05.2014 kl.21:20

Det tar jo heeeeeilt av. Du ska virkelig ha for å ha stått på- og det ska dei som har støtta deg og! Og det faktum at du klarte det så bra i adle fagå, og i tillegg fekk lappen, det toppe det jo. Fytti for en stahet som du har klart å bruka te din fordel og styrke! <3 Lykke te vidare i livet Karoline!

irritert

30.05.2014 kl.00:02

Uff, kjenner jeg blir veldig sur på utvekslingsorganisasjonene! Det skjer alt for ofte at personer som aldri burde være vertsforeldre likevel blir det fordi de kjenner områderepresentanten.. Selv var jeg veldig nære på reise med explorius og educatius til Arizona i år, men av forskjellige grunner ble det ikke noe av. Skummelt å tenke på at dette kunne vært meg, og jeg som følte meg så trygg på educatius siden det virket som om de var mye strengere på vertsfamiliene enn andre organisasjoner.. Utrolig leit at du måtte oppleve dette, men bra at rettsystemet ordent opp når din egen organisasjon (!) kun gjorde det stikk motsatte. Tror desverre ikke du blir den siste, og lurer på, som noen andre lenger opp, om du kommer til å forfølge det videre mot explorius Norge og/eller Educatius? Men skjønner at det kan være slitsomt, hadde jo vært supert om mediene fanget opp dette nå som det har fått så mye oppmerksomhet og får ballen til å rulle av seg selv:)) anyways så håper jeg du slipper mer trøbbel fra vmor/educatius/explorius/den det måtte være og kan nyte den siste tiden i USA!

Caroline

30.05.2014 kl.00:07

Det var synd du ikke fikk den støtten du trenge av organisasjonene, men blir det ikke litt feil å legge skylden på at Explorius/Educatius gjorde en dårlig jobb med å finne vertsfamilie? Jeg har lest på bloggen din, og det virker som du hadde det kjempe fint med vertsfamilien helt frem til den siste tiden før du reiste hjem til norge. Det at vertsmoren din plutselig skulle bli besatt av deg, er vel ikke noe noen kunne forutsett. Jeg reiser selv med Explorius til USA til høsten og kjente jeg ble litt bekymret da jeg leste innlegget, men dette kunne ha skjedd hvem som helst uavhengig av organisasjon. For hver "skrekk" historie man hører om er det tross alt 100 gode historier som aldre blir fortalt i media :)

Martine Fjellanger

30.05.2014 kl.06:04

Du er ekstremt tøff i mine øyne, Karoline! Jeg har selv vært utvekslingsstudent i USA, med EF, og hadde lignende påkjenninger (selv om din opplevelse selvsagt er mye mer dramatisk). Organisasjonen har null kontroll på studentene, manglende oppfølging, og ingen kriterier for hvem som får være vertsfamilie. Min hyperkristne vertsfamilie forsøkte å omvende meg, og saboterte og manipulerte for meg når de ikke fikk det som de ville. Jeg fikk beskjed om at jeg kom til å brenne i helvette for all evighet siden jeg ikke var kristen. Jeg måtte selv finne en ny vertsfamilie og kom meg bort fra psykopatene etter mitt livs lengste to mnd.

Espen Saltnes Falkeid

30.05.2014 kl.10:14

Du e sterk karoline, håpe alt går fint med deg nå <3 Kos deg videre

Elisabeth

30.05.2014 kl.10:46

Herregud, at det er mulig! Vet ikke om jeg hadde taklet det der. Du har jammen vært flink som oppi dette har fått gode karakter OG lappen. Kjenner jeg er mektig imponert og glad på dine vegne!

Jeg har ikke planer om utveksling (jeg er ferdig utdannet) men det er veldig fint at du forteller og deler!

Lykke til videre! Håper du får tatt livet litt med ro etter dette :)

Frida Rudiløkken Larsen

30.05.2014 kl.12:53

Helt forferdelig å lese at turen endte med å bli slik. Regner med at du gledet deg lenge til å dra til USA. Jeg har som drøm å bo i USA selv, og da kan jeg se for meg hvor jævlig det er når det ender med at alt blir ødelagt. Også er det veldig overraskende og skremmende med oppførselen til reiseselskapene. Utrolig bra at dere fikk tatt den kjerringa til slutt ihvertfall!

Lisa

30.05.2014 kl.18:02

Å hjelpes meg! Jeg var utvekslingelev året 11/12 og kan trygt si jeg ikke hadde det like ille som deg! Du må være den sterkeste utvekslingeleven jeg noen gang har hørt om!!!! Og tror forresten du har flere enn 120 000 sidevisninger nå ;) håper av hele mitt hjerte at resten av året ditt blir myyyye bedre! Tror jeg må følge opp denne bloggen for å se hvordan alt ender. Moren og faren din må også være fantastiske som tok seg mulighet til å dra til USA så ofte og være borte fra jobb osv i så lange perioder! Nå vet jeg hvertfall at jeg ALDRI skal anbefale explorius til venner og bekjente! Jeg dro med into og er veldig fornøyd! Lykke til videre!!

Rikke

30.05.2014 kl.18:07

Huff, så leit å lese dette... Var selv på utveksling til Arizona med Explorius og Educatius, og reiste hjem etter tre måneder. De tre verste månedene i mitt liv, med fire forskjellige vertsfamilier, tre forskjellige skoler og masse trakasseringer.. Fikk store problemer i etterkant. Det var tull med hele systemet mange ganger... Det er tøft av deg å ha holdt ut så lenge! Det står det respekt av..! Du har sikkert vokst mye i løpet av året!

Rakel

30.05.2014 kl.22:18

Hei!

Takk for at du deler din historie. Det er helt forferdelig å høre alt du har måttet oppleve. Jeg kjenner meg veldig igjen etter å ha opplevd liknende selv. Organisasjonene tenker virkelig bare på penger. <3

Marte

31.05.2014 kl.08:24

Dette MÅ dere ta videre til avisene ifm. behandlingen du har fått fra organisasjonene - det er så skandaløst som det overhode kan bli!

Benedicte

31.05.2014 kl.19:34

Så bra at du forteller! Du er absolutt ikke alene om å ha hatt et mareritt år i USA og om at organisasjonen og vertsfamilien har trakassert deg. Jeg er glad du har krefter til å skrive om det. Det hadde ikke min søster som kom hjem 41kg tung og i depresjon etter sitt år. Hun som er den mest selvstendige jeg kjenner! Hun reiste med Aspect.

Takk for at du hadde litt ekstra ork til å dele<3

Siri

01.06.2014 kl.20:35

Hei! Føler sterkt med deg i denne situasjonen, jeg er veldig glad for at du får så god støtte av dine foreldre :)

Jeg var selv utvekslingselev gjennom AFS for noen år siden. Jeg opplevde å havne i en vertsfamilie som drev med dop, voldtektsforsøk, de prøvde å drepe meg og jeg måtte rømme derifra. Flere av de andre AFS-studentene ble voldtatt av vertsbrødrene sine, en ble drept, flere opplevde vold og to jenter måtte bo med en pedofil mann. Felles med alle vi som dro med AFS var at vi opplevde et mareritt uten like hvor AFS aldri støttet studentene men sto på vertsfamiliene sin side, de presset oss for penger og fikk oss til å skrive hemmelig kontrakter, de drev et psykisk manipulasjonsspill med unge utvekslingsstudenter og hvis vi prøvde å si ifra til familiene våre i Norge eller der vi kom fra, fikk vi trusselbrev og ble skjelt ut av AFS. De er veldig redd for å få dårlig omdømme og gjør alt i sin makt for at tidligere utvekslingselever ikke skal fortelle sannheten. Mitt år gjennom AFS var et MARERITT og et HELVETTE. IKKE REIS MED AFS!!! Ikke send deres barn på 16-17 år på utveksling uten å sjekke grundig, vent heller til barna er 19 år og er ferdig med videregående skole. Å sende barn helt alene ute i verden og tro at organisasjonen hjelper til er dessverre å være naiv. De som har et godt utvekslingsår er de som har kjempeflaks og kommer i en familie som er normal, alle andre som kommer i psykofamilier får ingen hjelp av organisasjonen og må kjempe helt alene for å komme seg unna..Lykke til videre til deg <3

Anonym

10.06.2014 kl.05:43

Hei

Jeg vil bare si at jeg er utrolig glad for å se at du deler erfaringen din. Altfor mange kommer hjem etter forferdelige utvekslingsår, uten å dele sitt mareritt og uten å advare andre. Dette etterlater fremtidige utvekslingsstudenter i uvitenhet om hva de faktisk risikerer å begi seg ut på. For det er faktisk slik at mange områderepresentanter er villige til å gå faretruende langt for å beholde sine stillinger. Det finnes til tider ikke grenser for hvilken ondskap unge mennesker kan møte i et fremmed land - helt alene. Jeg skulle ønske noen advarte meg.

Det har vært tilfeller der områderepresentanter har samarbeidet med aktive pedofile - som vertsfamilier! Å risikere tryggheten til andre mennesker - spesielt unge, naive studenter - er ren ondskap. Spesielt siden maktforholdene er så ufattelig ujevne - en voksen vil fremstå som mer troverdig enn en "uviten" ungdom. Det blir dessverre altfor ofte bare "ord mot ord", og det er nettopp dette som gjør det så utrolig vanskelig å få tatt disse organisasjonene for det mange av de driver med. Men du er ikke alene om å forsøke å sette rammer for hvordan denne businessen skal kunne fungere med støtte fra den norske stat.

Selv sliter jeg enda etter et ubeskrivelig utvekslingsmareritt. Jeg var ekstremt utrygg, bodde i et utrygt område - jeg ble truet, hjernevasket og totalt ødelagt. Jeg mistet troen på at det fantes noe godt i mennesker, og jeg mistet troen på at jeg som menneske hadde noen verdi. Jeg kunne ikke skjønne hva som kunne få voksne mennesker til å være så onde. Heldigvis kom jeg meg hjem uten fysiske skader, men jeg vil bare forberede deg på at det ikke nødvendigvis kommer til å være lett selvom man er hjemme i trygge Norge, med trygge rammer rundt seg.

Et tøft utvekslingsår kan sette dype spor. Det er ekstremt bittert, sårende og frustrerende at et år som skulle bli så spennende, kan ende som en total katastrofe. Men husk at du var tøff som dro alene og kjempet for å gjøre det beste ut av situasjonen slik den viste seg å være. Evnen til å slippe alt som kan kalles trygt og reise ut i verden, krever ryggrad.

Dette er svindel og omsorgssvikt, og jeg håper virkelig at dette snart blir tatt ansvar for av organisasjonene - et trygt utvekslingsår skal ikke baseres på flaks. Det finnes en organisasjon som heter trygghet for utvekslingseleven - jeg vil anbefale å ta kontakt for hjelp i sammenheng med å beskytte fremtidige studenter.

http://trygghetforutvekslingseleven.com

Ida

15.06.2014 kl.09:36

Beklager å høre dette.. Men du er sterk!

Jeg var på utveksling i Iowa i 2009, og jeg hadde noe sinnsykt motgang... Reiste med EF.... Vertsfamilien min endret seg etter et par uker, helt ut av det blå.. søsken på samme alder frøs meg ut og satt ut rykter om meg på skolen, jeg ble alvorlig syk, og det ble bare tull alt sammen... tok meg 6-7 uker med flere daglige telefonsamtaler til Norge, og til hovedkontoret i usa, og mange tårer og vonde følelser før jeg i det hele tatt fikk lov til å flytte til et nytt sted.... men hjelp fra EF fikk jeg ikke.. ikke i det hele tatt.. Fikk meldingen at om jeg ville bytte familie igjen vlle jeg bli sendt hjem, da jeg flyttet pga vertsfamilien min var drittsekker, og at de til den dag i dag hater meg...

Et tips til andre er å virkelig tenke seg igjennom før man drar på utveksling, og finne riktig selskap... Er dessverre utrolig mange som gir beng i hvordan du har det der borte, og bryr seg mest om pengene:(

Elfi Sverdrup

30.07.2014 kl.18:42

Hei!

Jeg hørte innslaget med deg på P1. Vil bare si at datteren min også hadde forferdelige opplevelser med Explorius. Men vi fant ut at det var fleire som hadde opplevd liknende saker. Vi dannet ei foreldregruppe og tok kontakt med en advokat her i Norge. Vi fikk igjen endel penger fra Explorius pga det.

Vennlige hilsner fra Elfi

pia

30.09.2014 kl.16:06

Trist å høre at du ikke har hatt det så lett.

Reiste selv med explorius, og var veldig fornøyd.

Tror faren for at du kommer i en kjip familie og ikke får hjelp er nokså like i alle organisasjonene. Håper ikke folk lar seg skremme bort fra å utveksle pga disse skrekkhistoriene. De fleste har det fint, uten at man kan forvente et helt friksjonsfritt år.

Anne Lene Nilsen

03.10.2014 kl.17:30

uffda, når slikt skjer skal organisasjonen gjøre noe altså!

Roger

03.03.2015 kl.23:08

Hei all ære til deg og alle de som var rundt deg og støttet deg. Jeg kan skrive under på en ting at der borte blir man aldeles ikke tatt seriøst. Man er barn. Iallefall om man er under 21. Jeg var selv på utveksling for over 20 år siden. Opplevde heldigvis ikke noe så ekstremtsom deg. Men merka under mitt ene møte med områderepresentanten at hun ikke var på min side i det hele tatt. Denne historien var, unnskyld veldig skremmende.

Skriv en ny kommentar

Karoline Tungland

Karoline Tungland

19, Haugesund

- Utvekslingsstudent 13/14 i Phonix, Az. - Instagram: karolinetungland - Kontakt: karoline.tungland@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits